Bakläxa för Rignäs mobilräkning
Bostadsbolagets egen utredning i efterdyningarna av kvittoavslöjandet i Uppdrag granskning är nu klar. Det var förre vd:n Bertil Rignäs själv som tillsatte den, några dagar innan han fick sparken av styrelsen.
Den externa revisionsbyrån har haft i uppdrag att granska vd:s utlägg och omkostnader från och med januari 2010 och fram till halvårsskiftet i år, bland annat för att se om de innehåller ”poster av privat karaktär”.
Byrån har också kontrollerat om utlägg och kvitton attesterats på rätt sätt, om det tydligt framgår vilka som deltagit vid representation och vilket syftet varit.
Några märkliga utgifter har enligt rapporten inte upptäckts, med undantag för det numera välkända lunchkvittot på totalt 65 euro som egentligen kom från en klädbutik i Cannes.
Däremot reagerar revisorerna på utgifterna för Bertil Rignäs mobiltelefon. Vd har förväntats vara tillgänglig, och mobilen har räknats som ett arbetsredskap. Men villkoren kring hur telefonen får användas är otydliga.
Bostadsbolaget har under tre och ett halvt år betalat Rignäs mobilräkningar, en totalkostnad på närmare 119 700 kronor, utan att pröva om samtalen delvis kan anses utgöra en privat förmån. Revisionsbyrån rekommenderar nu att en sådan prövning sker.
Bostadsbolaget får också bakläxa för svepande och bristfälliga noteringar om syfte och deltagare på vissa underlag, till exempel ”bygglunch” eller ”företagsledning”. Det gör det svårare att kontrollera representationen i efterhand.
Internutredningen har inte granskat:
- Övriga ersättningar till vd, till exempel traktamente, bilförmån och lön.
- Att deltagare som noterats verkligen finns och att möten verkligen ägt rum.
- Att kvittonas sammanlagda belopp stämmer med summorna i sammanställningen.
- Utlägg för andra ledande befattningar inom bolaget.
- Avdrag för representation ur skattemässig synpunkt.
- Huruvida inköp följt gällande regler för upphandling.
En gång i halvåret sammanställer Bostadsbolaget vd:s utgifter, tillsammans med kopior på originalkvitton och andra underlag. Detta för att ekonomichefen och styrelsens ordförande ska kunna granska och attestera utläggen.
Internutredningen har nu utgått från bolagets egna sammanställningar under den aktuella tidsperioden.