Annons

Bostäder för en halv miljard säljs i Hammarkullen

Göteborg UPPDATERAD. Carnegie säljer 890 lägenheter på Bredfjällsgatan och Gropens Gård i Hammarkullen. Köpare är Real Holding, som säger att de står för ett långsiktigt ägande.

UPPDATERING: Denna artikel publicerades i maj 2015. I juli kom dock signaler om att affären gått i stöpet.

Sedan 2011 har D. Carnegie & Co genom dotterbolaget Graflunds varit ägare till 890 lägenheter på Gropens Gård och Bredfjällsgatan i Hammarkullen. Miljön i bostäderna har fått skarp kritik från miljöförvaltningen tidigare i vår. Förvaltningen krävde att fukt, mögel och brister i ventilationen åtgärdades innan Carnegie sålde vidare. Men de kraven föll på hälleberget.  

Förra veckan avyttrades hela beståndet för en halv miljard kronor till nystartade Real Holding, baserat i Malmö. Åtta höghus på Bredfjällsgatan och ett antal trevåningshus på Gropens gård bytte ägare, och Carnegie gjorde en reavinst på 24 miljoner kronor.

– D. Carnegie & Co ska arbeta med fastigheter inom primärt Stockholmsregionen eller med orter på pendlingsavstånd till Stockholm. Därför är det naturligt för oss att sälja av dessa bostäder, säger Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie i ett pressmeddelande.

Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.

Köparen Real Holding har även de som affärsidé att köpa upp större mängder bostäder i mindre attraktiva storstadsområden. Dessa fastigheter ska sedan ”förädlas” för ökad lönsamhet. Men vd Peter Teurnberg försäkrar att Real Holding är både långsiktiga och seriösa när det gäller sitt nya förvärv i Hammarkullen.

Annons

– Vi är medvetna om situationen i området och att det behövs göras väldigt mycket. Vissa lägenheter måste vi börja renovera omgående, men vi har också en mer långsiktig plan som sträcker sig tre-fyra år in i framtiden, säger Peter Teurnberg.

Enligt honom tänker Real inte nöja sig med att punktrenovera lägenheter, utan planerar tvärtom större insatser.

Läs ocksåPolitiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade iskalla januarivindar för att tidigare i år protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.

– Absolut. Vi har inte bara köpt för att sälja vidare. Vi behöver fräscha upp allt från fasader och hissar till källare och garage. Det finns också problem med tvättstugorna. Där vill vi gärna bygga nya, fristående tvättstugor i markplan, men vi måste få bygglov från kommunen först, säger Peter Teurnberg.

Samtidigt poängterar han att Real Holding är medvetna om att renovering och högre hyror kan innebära ett problem för hyresgäster med knappa resurser.

– Det är en balansgång. Visst kommer vi att ansöka om högre hyror, men vi försöker också hålla nere förbättringskostnaderna och har hittat byggare som givit oss bra priser. Det finns absolut ingen anledning att lägga in marmorgolv. Människor ska ha råd att bo i husen även i framtiden, vi vill inte ha tomma lägenheter.

Annons
Läs ocksåUpprustningen hotar deras dröm: ”Slåss för ett direktdemokratiskt boende”I Lars Erlandsson och Linnéa Holmstrands kvarter hjälps ett 20-tal grannar åt med självförvaltning av gemensamma ytor. Hyresvärden ersätter kostnader för redskap och städmaterial, och de boende får en hyresreduktion på 249 kronor i månaden.

LÄS MER:

Fastighetsköp i Hammarkullen blir inte av

Fakta: Kritiserad renovering

Upprustningen av miljonprogrammet har blivit en lukrativ verksamhet som drar till sig allt fler företag. Affärsidén är ofta att köpa billigt, renovera så att man kan höja hyrorna, och sedan sälja vidare till ett högre pris.

Efter Stenas svårigheter med upproriska hyresgäster på Pennygången i Göteborg väljer många privata företag att inte genomföra stora renoveringar i ett svep.

Istället renoverar man lägenhet efter lägenhet i samband med att en hyresgäst flyttat ut och innan nästa flyttat in. På så vis undviks protester samtidigt som hyrorna kan stiga.

Detta recept tillämpas av exempelvis Carnegie, Willhem och Victoria Park.

Läs också Unika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backa Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.