Annons

Bristfälligt brandskydd i många västsvenska kvarterslokaler

Västra Götaland Hyresgästföreningens kvarterslokaler upplåts ofta till kalas och aktiviteter. Men många av dem saknar ordentligt brandskydd, visar en färsk genomgång.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
"Fastighetsägaren eller verksamhetsinnehavaren har ansvaret för brandsäkerheten. Där det funkar bäst finns en tydlig lista där man gjort upp vem som ansvarar för vad", säger Johan Wendt, enhetschef för brandskydd och tillsyn på räddningstjänsten i Storgöteborg.

När den lokala hyresgästföreningen på Långströmsgatan fick en ny lokal av hyresvärden Balder stod brandskydd högt på att-göra-listan. Kassör Magnus Nilsson tog in offerter och bokade sedan en brandkonsult.

– De kom och tittade på lokalen och sade vilka grejer vi behövde åtgärda, säger han.

Läs ocksåVaktmästaren Kenneth räddade kvinna ur brinnande lägenhet: "Hann aldrig tänka"Under sina 21 år som ansvarig vaktmästare på Wetterlinsområdet i Falköping har Kenneth Pettersson aldrig varit med om en nödsituation liknande den som uppstod vid lägenhetsbranden för ett år sedan. "Jag är tacksam över att jag reagerade och handlade som jag gjorde", säger han.

Sedan dess har föreningen monterat nödhandtag på ytterdörrarna, brandvarnare i taket, brandsläckare på flera platser och skyltar för utrymning. Nu är lokalen godkänd för upp till 150 personer. Det känns bra inför välbesökta pysselkvällar och andra arrangemang, tycker vice ordförande Kaarina Brandt.

– Förra Halloween var det säkert 100 personer här, säger hon.

Men alla lokalföreningar har inte lika bra skydd. Det visar en genomgång som Hyresgästföreningen region västra Sverige har gjort bland sina närmare 200 lokala föreningar, som tillsammans förfogar över 350 lokaler ute i bostadsområdena.

Annons
Läs ocksåGrillade lammtestiklar i lägenheten – orsakade brandskador för 1,2 miljoner

Minst en tredjedel saknar brandvarnare i sina lokaler, enligt enkätsvaren. Knappt 40 procent säger sig vara säkra på att lokalerna är brandbesiktigade. Sex av tio har ingen utrymningsplan.

Samtidigt används många lokaler flitigt, både av föreningarna själva och av boende i alla åldrar. En femtedel av alla lokaler ligger dessutom i källarplan.

Resultatet har fått Hyresgästföreningen att agera. Lokalföreningar som saknar fullgott brandskydd rekommenderas att omgående kontakta sin hyresvärd för en översyn. Hjälper värden inte till räknar regionen med att bistå.

Läs ocksåRikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

– Vi hoppas att allt är besiktigat och åtgärdat i höst, säger Gunvor Bergquist, projektledare på Hyresgästföreningen.

Annons

Det ska också tas fram en checklista för löpande koll: är utrymningsvägarna fria, har släckarna rätt tryck, fungerar brandvarnaren? Allt för att förenkla och förbättra den dagliga verksamheten ute i kvarteren, menar Gunvor Bergquist.

– Många bor trångt. Det finns ett behov av lokaler där man kan träffas, ha kalas eller ordna läxläsning.

Läs mer:
Otydligt ansvar vid lån av lokal

Fakta: Kvarterslokaler

I bostadsområden där det finns en lokal hyresgästförening finns det oftast minst en kvarterslokal.
Många värdar upplåter lokalerna utan kostnad, men inte alla.
Alla boende ska ha tillgång till lokalen, oavsett medlemskap.
För att boka lokal ska du ha en hemförsäkring. Lokalföreningen får ta en liten avgift för förbrukningsmaterial, men ingen hyra.

Läs också Cykelbatteri övertände Monicas lägenhet – värden vägrade ge henne ny bostad Vädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.