Annons

Byggfel bakom Kortedalabrand

Göteborg Det fanns otätheter i väggarna och vinden var inte avdelad som den borde ha varit. Det var bidragande orsaker till storbranden i Kortedala. Nu undersöker Poseidon fler av sina hus.

Det var strax innan midnatt natten mellan den 10 och 11 augusti som branden bröt ut i huset på Decembergatan.

Kort efteråt tillsatte Poseidon en extern utredning. Nu har utredarna kommit med sin rapport.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

Rapporten visar att det fanns otätheter i väggen bakom spisen. Där gick ett avloppsluftningsrör upp genom bjälklaget och via röret kunde elden klättra uppåt. Därefter spred sig lågorna upp i ett gammalt platt tak, som fortfarande låg kvar under sadeltaket som byggts på vid en renovering på 1980-talet.

Utrymmet under sadeltaket var inte sektionerat med brandväggar, vilket gav branden fritt spelrum. Detta trots att utrymmet var 1 400 kvadratmeter stort. Enligt de byggnormer som gällde 1988 när renoveringen genomfördes, så skulle alla vindar över 1 200 kvadratmeter sektioneras.

Men Poseidons tekniske chef Johan Niklasson vill ändå inte prata om byggfusk.

Läs ocksåVaktmästaren Kenneth räddade kvinna ur brinnande lägenhet: "Hann aldrig tänka"Under sina 21 år som ansvarig vaktmästare på Wetterlinsområdet i Falköping har Kenneth Pettersson aldrig varit med om en nödsituation liknande den som uppstod vid lägenhetsbranden för ett år sedan. "Jag är tacksam över att jag reagerade och handlade som jag gjorde", säger han.

– Det är brister i genomförandet, men vi ser inget uppsåt bakom. Det här är ett ansvar vi får ta på oss eftersom det är vårt hus. Men det är svårt att göra besiktning när allt redan är igenbyggt, säger Johan Niklasson.

På grund av detta och det faktum att renoveringen utfördes för 27 år sedan kommer Poseidon inte att hålla den utförande firman ansvarig. Istället koncentrerar sig bolaget nu på att förebygga att liknande bränder ska kunna inträffa igen.

Annons

– Vi har redan startat på Decembergatan, där det finns 400 lägenheter i hus som har samma konstruktion. Otätheter ska åtgärdas och där det behövs ska vi sektionera under taken, säger Johan Niklasson.

Läs ocksåGrillade lammtestiklar i lägenheten – orsakade brandskador för 1,2 miljoner

Nästa steg blir att se över hus i andra områden. Enligt Johan Niklasson är det svårt att veta hur vanligt felet kan vara.

– Vi  tror att den här konstruktionen på Decembergatan är ganska unik, så det är nog inga jättestora områden det rör sig om. Men samtidigt måste vi titta på alla hus som kan vara aktuella. Hela vårt bestånd uppgår till 26 800 lägenheter, så det är jättestort, säger han.

Dessutom kan förstås andra bolags hus vara berörda. Nästa vecka ska övriga systerföretag inom allmännyttan få ta del av rapporten vid ett särskilt möte. Totalt äger de fyra allmännyttiga bolagen nästan hälften av Göteborgs 140 000 hyresrätter.

Det talades tidigt om tekniska fel. Är du förvånad över det som rapporten visar?

– Nej, jag kan inte säga att jag är jätteförvånad. Men det känns skönt att vi vet den exakta orsaken nu.

MER OM BRANDEN I KORTEDALA:

Annons

Många frågor efter branden

Kommunen besiktigar liknande hus

Frivilliga stöttar drabbade efter branden

Tillfälliga lägenheter åt branddrabbade

Metallicafans tvingar ut brandevakuerade

Fakta: Så startade branden

Branden på Decembergatan i Kortedala startade sent på kvällen den 10 augusti.

En ung kvinna på översta våningen lagade mat och råkade välta ut en flaska matolja på spisen. Lågor slog upp och i panik försökte hon släcka med vatten, vilket orsakade en explosion.

Kvinnan flydde ut ur köket, men efter en stund kom en granne inrusande med en brandsläckare och lyckades släcka elden.

Där skulle historien ha kunnat sluta. Men elden hade spridit sig genom ventilationssystemet och snart stod hela taket i ljusan låga.

Samtliga hyresgäster fick evakueras ur huset, som blev kraftigt brandskadat. Det kommer att dröja åtminstone till hösten 2016 innan de boende kan flytta tillbaka igen.

Läs också Rikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen Cykelbatteri övertände Monicas lägenhet – värden vägrade ge henne ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.