”Det är här de behövs”
Skillnaderna mellan olika bostadsområden BohusÄlvsborg-Skaraborg är slående när det kommer till hur stor andel som är medlemmar i Hyresgästföreningen.
Undantag finns, men områden med många utlandsfödda har ofta låga medlemstal. Något som bekymrar enhetschefen för rekryterarna, Mats Bredberg.
– Det här är ofta områden där vi verkligen behövs. Det är en stor risk när ingen står upp för hyresgästerna. Jag vet exempel där värdar utnyttjat att hyresgäster inte känner till sina rättigheter.
Svårigheten att rekrytera kan vara kopplat till språk. Rekryterarna i BohusÄlvsborg-Skaraborg kan få andra språk än svenska.
– Det finns områden där de flesta vi träffar kan väldigt lite eller ingen svenska. Då är det svårt.
Men det är långt ifrån hela förklaringen. Inne i de centrala delarna av städerna är medlemstalen i regel lägre. Där är husen ofta utrustade med kodlås. I hus med mindre värdar, där de boende kanske också känner värden, är intresset och behovet av att bli medlem också lägre.
Något som ofta ökar intresset för medlemskap, enligt Mats Bredberg, är om Hyresgästföreningen har en aktiv föreningen i området. Då känner de boende till föreningen redan innan någon knackar på deras dörr.
– Hässleholmen i Borås är ett exempel. Där vet nästan alla vad Hyresgästföreningen är. Men det är svårt att få i gång verksamhet i områden med få medlemmar. Det är en ond cirkel som måste brytas.
Av de som valt att bli medlemmar i BohusÄlvsborg-Skaraborg är en knapp majoritet kvinnor, 54 procent. 60 procent bor hos en privat värd. Spridningen vad gäller ålder är stor men flest medlemmar har regionen i spannet 21-30 år.
Några siffror på hur många av medlemmarna som har annan bakgrund än svensk finns inte.
SKÖVDE:
Hästhovsgränd: 51,2 %
Timmervägen: 5,5 %
TROLLHÄTTAN:
Hjortmossegatan: 51 %
Lantmannavägen: 5,5 %
UDDEVALLA:
Nordanvindsvägen: 51 %
Östra/Västra Gröngatan: 18,7%
* Andel av hyresrätterna som är medlem i Hyresgästföreningen.