”Det saknas rättsliga möjligheter”
Det säger Suzan Rasul, jurist på Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Hon påpekar att en hyresgäst måste ge sitt godkännande innan standardhöjande ombyggnader får ske. I Ninnie Martins fall räknas stambytet som normalt underhåll, medan däremot det nya, modernare badrummet innebär höjd standard. Att det i praktiken inte går att komma undan upprustningen förändrar inte detta.
Om hyresgästen inte går med på ombyggnaden får värden vända sig till hyresnämnden för att få det prövat. Därför hade det varit skillnad om Ninnie Martin opponerat sig mot utformningen av Diligentias badrumsrenovering innan den genomförts.
– Då hade man kunnat ta ärendet till hyresnämnden. Nu saknas det rättsliga möjligheter. Men med tanke på hennes situation är det högst rimligt att ta en diskussion med hyresvärden. Det kan finnas enkla lösningar på problemet, säger Suzan Rasul.
När det handlar om tillgänglighetsfrågor kan det finnas möjlighet till kommunala bidrag för att anpassa lägenheten. Därför är det inte säkert att Ninne Martin själva måste betala även om Diligentia säger fortsatt nej. Men Suzan Rasul tycker ändå att Ninnies problem sätter fingret på en viktig gråzon i renoveringsfrågor. Ninnie har fått en hyreshöjning på 1100 kronor samtidigt som badrummet på ett märkbart sätt blivit sämre för henne.
– Vad händer när en påtvingad standardhöjning i själva verket blir en standardförsämring? Juridiskt sett kan hon inte angripa fastighetsägaren i det här fallet, men ska det vara så? Att alla ska få exakt samma renoveringsstandard är inte alltid rättvist, säger Suzan Rasul.