En nybyggd trea för 6 000 kr
Mitt emot Göteborgsoperan, där Götaälvbron går ned på Hisingen, ligger Frihamnen. De kommande decennierna ska runt 9 000 bostäder byggas här. Många dessutom med låga hyror.
Enligt kommunen ska nämligen en fjärdedel av alla hyresrätter vara så billiga att en lägenhet på 70 kvadrat kostar knappt 6 000 kronor i månaden.
Att på det här sättet försöka hålla nere hyrorna vid nybyggnationen är ovanligt.
– Bakgrunden är att Göteborg är en segregerad stad. Det måste vi jobba emot. När det gäller nybyggnation har vi länge krävt blandade upplåtelseformer, men nu ser vi att det inte räcker. Även nya hyresrätter blir så pass dyra, säger Fastighetsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP).
Men hur kan egentligen kommunen sätta ett tak på hyresnivån? Hyran bestäms ju i förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden. Eller av hyresnämnden efter att man jämfört en lägenhet med andra likvärdiga hyresrätter.
Hem & Hyra har pratat med en rad tjänstemän och politiker i Göteborgs stad. Alla pekar åt samma håll: genom att ställa krav på något som heter ”presumtionshyra” ska hyrorna hållas nere.
– Sedan gäller det att få med det i avtalen som skrivs med dem som ska bygga, säger Hanna Areslätt, projektchef för Frihamnen på Älvstranden Utveckling AB.
Presumtionshyra innebär att Hyresgästföreningen och en värd kommer överens om en hyra som inte behöver följa bruksvärdet.
Under 15 år är hyresnivån sedan ”låst”. Under tiden kan en sådan hyresrätt inte användas som jämförelse när man ska bestämma hyran för andra lägenheter.
Nästan alla nya hyresrätter som byggs har presumtionshyra. Men hittills har det bara använts för att sätta en högre hyra än för gamla lägenheter. Att använda den här metoden för att hålla nere hyresnivån är unikt.
– Men det finns inget hinder i lagstiftningen för en presumtionshyra som ligger lägre, säger Ulf Kamne.
LÄS MER:
Fastighetsägarna befarar att investeringarna flyr Göteborg när politikerna försöker hålla nere hyrorna.