Förlorade rättsfall – hyresgästen krävs på 370 000 kronor
Kanske är kylen trasig men värden gör ingenting åt det. Kanske är lägenheten för kall. När lägenheten inte är i fullt brukbart skick och det inte är hyresgästens eget fel kan man ha rätt till nedsatt hyra. Men om inte hyresvärden går med på det, vad gör man då?
I vissa situationer kan man deponera en del av hyran hos länsstyrelsen. Det fungerar ungefär som att sätta in pengarna på banken i väntan på att det blir avgjort vem som har rätt till dem. Gör man på det här sättet riskerar man normalt sett inte att vräkas – men någon garanti mot att förlora sitt hyreskontrakt är det inte.
Det blev en hyresgäst hos kommunägda Bostadsbolaget i Göteborg – Sanna – varse.
Hösten 2013 började hon nämligen deponera en del av sin hyra – mellan 1 000 och 2 000 kronor per månad – på ett konto hos Länsstyrelsen. Totalt deponerade hon 12 500 kronor. Bakgrunden är komplicerad, men kan sammanfattas i att Sanna under många år upplevt störningar i sitt boende, och att lägenheten enligt henne varit för kall.
Bostadsbolaget menar å sin sida att man försökt komma till rätta med problemen, men att Sanna inte varit tillmötesgående.
Under 2013 hade Sanna haft ett pågående ärende i hyresnämnden, om några av de brister hon upplevde i sitt boende. Men efter att ha rådfrågat en advokat fick hon rådet att avsluta ärendet i hyresnämnden, och i stället börja deponera en del av hyran hos länsstyrelsen.
– Juristen tyckte att jag hade bra bevisning för störningarna och hjälpte mig att uppskatta hur mycket hyresnedsättning jag borde ha rätt till i förhållande till de mångåriga störningarna, säger hon.
Efter det hörde Sanna ingenting av Bostadsbolaget på ett tag, tills en stämningsansökan till tingsrätten dök upp på dörrmattan. Det är i sig inget konstigt – det är tingsrätten som ska avgöra om hyresgästen hade rätt att deponera en del av hyran eller inte.
Men i det här fallet ansökte Bostadsbolaget också om att Sanna skulle förlora sin lägenhet där hon bott i 22 år, och att hon dessutom skulle betala motpartens rättegångskostnader om hon förlorade.
– Jag blev ju chockad. Jag hade ju gjort som man ska göra, rådgjort med en jurist innan och agerade ju efter hennes råd i situationen. Jag hade läst information om deponering hos länsstyrelsen, men aldrig vågat göra det på egen hand. Jag trodde att det värsta som kunde hända var att Bostadsbolaget skulle ha rätt att lyfta pengarna, säger hon.
När Hem & Hyra kontaktar Bostadsbolaget får vi inget svar på varför man i sin stämningsansökan också yrkade på att Sanna skulle vräkas.
– Vi kommenterar aldrig enskilda fall. Men vi försöker hitta en lösning, och vare sig hyresgästen eller vi vill att det går så här långt. Men ibland gör det det, säger Bostadsbolagets kommunikationschef Eva Jonasson.
I tingsrätten förlorade Sanna. Hon kunde inte bevisa att lägenheten hade sådana brister att hon hade rätt att deponera en del av sin hyra.
Dessutom ansåg tingsrätten att hon hade handlat ”i ond tro” och använt deponeringen som en ”strids- och trakasseriåtgärd” mot Bostadsbolaget. Därför skulle hon förlora sin hyresrätt, och betala motpartens rättegångskostnader – en summa som landade på nära 370 000 kronor.
Sanna vet inte vad hon ska göra nu. Hon överklagade till både hovrätten och Högsta domstolen, men ingen av instanserna tog upp ärendet.
– Jag måste flytta från min lägenhet senast den sista juni. Jag har ansökt om anstånd eftersom jag ska genomgå en operation den 2 juli, men den fick jag avslag på.
– Efter operationen vet jag ingenting.
* Sanna heter egentligen något annat.
LÄS MER:
Hyresgästföreningen i Västsverige: Var försiktig med deponering!
Att hyresgäster hos Bostadsbolaget deponerar delar av sin hyra är i sig ovanligt. Enligt bolaget, som har drygt 23 000 lägenheter i Göteborg, så sker det ungefär tio gånger per år. Att hyresgäster förlorar sitt kontrakt efter att man deponerat delar av sin hyra och förlorat i rätten är också ovanligt.
Hyresgästföreningen rekomenderar alltid att fråga deras jurister om råd innan man deponerar en del av hyran. Hur föreningen arbetar med deponering skiljer sig också åt från region till region.
Hyresgästföreningen i Västsverige avråder ofta från deponering, medan det är ett vanligare grepp i exempelvis Norrland.