Annons

Göteborg: Tydliga blockskillnader i bostadspolitiken

Göteborg Att kommunvalet är nära inpå blev tydligt när Hyresgästföreningen, jagvillhabostad.nu och Göteborgs förenade studentkårer kallade till bostadspolitisk debatt i torsdags.
Foto: Magnus Åsblad
Publiken fick chansen att ställa flera frågor till Göteborgs bostadspolitiker. På främre raden syns här (från vänster till höger) Helene Odenljung (FP), Ulf Kamne (MP), Marie Lindén (V) och Mats Arnsmar (S).

Platsen var Göteborgs auktionsverk, och både den styrande majoriteten och de tre allianspar-tierna i fullmäktige var representerade. Grundfrågan var given: Hur kan det byggas fler bostä-der i Göteborg?

David Lega (KD) påpekade att bostadsbyggande ökar betydligt mer på andra håll i landet än i Göteborg, och Helene Odenljung (FP) menade att de rödgröna inte lyckats med sina egna bostadspolitiska ambitioner på över 20 år.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Både Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartier var för sin del självkritiska – men menade samtidigt att man var på rätt väg.

Mer konkret kretsade mycket av diskussionerna om tre saker:

• Det kommunala bostadsbolagens roll i byggandet.

Läs ocksåLilla Nykvarn toppar listan – bygger flest nya hyresrätterNatalie Karlsson Nykvarn

• Det rödgröna styrets initiativ om att politiskt försöka hålla nere hyran vid nybyggnation (som man försökt på Guldmyntsgatan i Högsbo och vid Frihamnen).

• Om de stora byggbolagen själva ska få tra fram detaljplaner.

Marin Wannholt (M) markerade redan i inledningen av debatten:

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Vinner vi valet så avskaffar vi plankön, eftersom byggbolagen får ta fram egna detaljplaner.

Annons

Det hela är en tydlig ideologisk vattendelare. Mats Arnsmar (S) har tidigare varit tydligt med att han tycker att ”politiken” måste ha makten över stadsutvecklingen, och vill därför inte släppa upprättandet av detaljplaner till byggbolagen.

Hålla nere hyran

Både Mats Arnsmar (S) och Ulf Kamne (MP) lyfte å sin sida flera gånger upp majoritetens initiativ att försöka hålla nere hyrorna vid nybyggnation.

– Vi kommer att fortsätta ställa den lite jobbiga frågan till byggbolagen: vad kostar det?, sa till exempel Ulf Kamne.

De borgerliga partierna undvek å sin sida att gå i klinch med de rödgröna på det området. Kanske för att det pr-mässigt är svårt att vara kritisk till låga hyror; kanske för att de borgerliga partierna är splittrade.

Folkpartiets Kjell Björkqvist har varit en av Frihamns-experimentets mest entusiastiska förespråkare, medan Martin Wannholt (M) är mer skeptisk.

Allmännyttans pengar

Mycket av diskussionen kom förstås också att handla om kommunens bostadsbolag. Förra året färdigställdes strax över 2 000 lägenheter i Göteborg – men bara 171 av dessa byggdes av allmännyttan.

Helene Odenljung (FP) hävdade att kommunens bostadsbolag fått totalt noll markanvisningar under 2014, och båda sidor efterlyste mer av samordning mellan kommunens fackförvaltning-ar och Framtiden AB (allmännyttans moderbolag).

Annons

Någon i publiken undrade varför renoveringar av allmännyttans fastigheter skulle vara ett problem, när bolagen har så mycket pengar.

Svaret, både från Marie Lindén (V) och Mats Arnsmar (S), var: ”Det är inte ett problem”. Båda två var rörande överens om att den nödvändiga upprustningen av allmännyttans miljonprogram utan problem kan bekostas med bolagens egna medel.

Det beskedet applåderas kraftigt av publiken – inte minst av Hyresgästföreningens företrädare, som nu fick ytterligare argument att ta med sig till förhandlingsbordet.

Rikspolitiken trycker sig in

Sist men inte minst var det förstås oundvikligt att kommunpolitikerna kom in på rikspolitik och lagstiftning.

David Lega (KD) hänvisade till bostadsminister Stefan Attefall fler gånger än man kunde räkna, Ulf Kamne (MP) hintade att Miljöpartiet vill utjämna skattevillkoren mellan hyresrätt och ägt boende om man ingår i en ny regering, och Mats Arnsmar (S) funderade högt om hyresgästernas inflytande vid renoveringar borde stärkas.

Den 14 september är det val, både till kommun och riksdag. Det märktes.

Läs också Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.