I strid med lagen: miljonbelopp plockas ur Mölndalsbostäder

Mölndal Trots att det är olagligt plockade ägaren ut 4,7 miljoner kronor mer än som är tillåtet ur Mölndalsbostäder förra året. Men Mölndals kommun riskerar ingenting. Lagen är tandlös.
Foto: Magnus Åsblad

Varje månad betalar runt 3 500 hushåll i Mölndal in hyra till kommunägda Mölndalsbostäder. På ett helt år blir det mycket pengar, och det är i stort sett den enda intäktskälla hyresvärden har.

I gengäld ska bolaget förvalta hyresgästernas lägenheter, se till att allt fungerar och borga för en god boendemiljö. Men alla pengar som hyresgästerna betalar in i hyra stannar inte hos Mölndalsbostäder. En del förs istället över till andra kommunala bolag, i så kallade koncernbidrag.

Läs ocksåKommunerna mjölkar bostadsbolagen – över en halv miljard i värdeöverföringarPengar från allmännyttiga bostadsbolag går bland annat till övervakningskameror och simhall.

Hur mycket pengar som får föras ut från de allmännyttiga bostadsbolagen regleras i lagen. För Mölndalsbostäder var maxbeloppet förra året strax över tre miljoner kronor. Men det överskreds med råge.

År 2013 plockades 7,8 miljoner kronor ut ur bolaget – drygt 4,7 miljoner mer än lagen tillåter. ”Felaktigt och provocerande”, tycker Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sakkunnig på Hyresgästföreningen.

– Hyresgästerna i Mölndal betalar hyra till Mölndalsbostäder och betalar samtidigt skatt i Mölndal, som alla andra kommuninvånare. På det här sättet blir de dubbelbeskattade, säger han.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

– De här pengarna behövs ju till underhåll i Mölndalsbostäders lägenheter, och till att öka nyproduktionen.

Att överföringen är alldeles för stor är inte svårt att upptäcka. I revisionsberättelsen till Mölndalsbostäders senaste årsredovisning, skriven av revisionsbyrån Ernst & Young, står det bland annat:

”I lagen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag finns en begränsning rörande värdeöverföring som i Mölndalsbostäder AB:s fall innebär att värdeöverföringen inte får överstiga 3 053 tkr. Den lämnade överföringen överstiger begränsningen med 4 747 tkr.”

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Men Hans Bergfelt (M), ordförande i Mölndals kommunstyrelse och styrelseordförande för det kommunala moderbolaget Kvarnfallet Mölndal AB, håller inte med om att värdeöverföringen är otillåten.

– Det finns en klausul i lagstiftningen som gör att man kan ta ut pengar för bostadssociala ändamål, och det finns flera andra undantag i lagen. Så vi delar inte revisorernas uppfattning. Men det är kul att de tycker något, säger han.

Men om en auktoriserad revisor från en av Sveriges största revisionsbyråer säger att det här är en otillåten värdeöverföring, borde inte det få er som ägare att tänkta till?

– Då får det väl prövas i så fall. Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet får väl höra av sig om de har synpunkter.

Frågan om Mölndalsbostäders koncernbidrag är inte ny. Baserad på siffror för 2012 släppte Boverket för några månader sedan en rapport. Där konstaterar man att Mölndalsbostäder då gjorde den största otillåtna överföringen av alla kommunala bostadsbolag i hela Sverige. Men Hans Bergfelt tycker inte det är något problem.

– Jag tänker ingenting om placeringen på Boverkets lista. Jag tycker att den utdelning som görs är rimlig, sedan får Boverket tycka något annat om de vill, säger han.

Men varför ska hyresgäster hos Mölndalsbostäder betala underskott i annan kommunal verksamhet?

– Det där är en grumlig tanke. Hyresgäster hyr en tjänst. Det finns ingen koppling mellan de två frågorna, om man inte har uppfattningen att det är hyresgästerna som äger bolaget och inte skattebetalarna.

Men de värden som har skapats i Mölndalsbostäder kommer ju från att hyresgästerna betalat in hyresintäkter?

– Det är alltid kunderna som skapar långsiktigt värde, men det hindrar inte att det är ägarnas pengar. Värdet i Volvo har skapats av de som har köpt deras bilar, men det har ju inte med saken att göra.

– Nyckelfrågan här är att man har olika uppfattning om vem man tycker pengarna tillhör. Tillhör de bolagens kunder, i det här fallet hyresgästerna, eller tillhör de ägarna, alltså skattebetalarna?

Lennart Sjöstedt på Hyresgästföreningen beklagar bristen på sanktionsmöjligheter mot de bostadsbolag som för ut otillåtet stora belopp.

– Värdeöverföringen från Mölndalsbostäder ett brott mot lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag, men i dagsläget innehåller lagen inga sanktioner.

– Samtidigt sade regeringen i propositionen att man kommer att följa utvecklingen noga. Så ju fler som bryter mot lagen desto större risk att staten på sikt inför kraftfulla sanktionsmöjligheter, säger han.

År 2014 är ett valår, och enligt Lennart Sjöstedt kommer Hyresgästföreningen att ta upp värdeöverföringen från Mölndalsbostäder i valrörelsen.

– Inför kommunvalet i Mölndal i höst kommer vi att lyfta frågan, och fråga partierna hur de ställer sig till den här dubbelbeskattningen.

LÄS MER:

Stockholms kommunala bostadsbolag har fått kritik för att man fört över stora belopp till Stockholms kommun. Förra året fick bolagen dock rätt i Förvaltningsrätten.

Fakta: Otillåtna vinstuttag

Grundregeln i lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag säger att kommunen för år 2012 fick ta ut 2,52 procent av tillskjutet kapital, dock högst hälften av bolagets resultat.

De här bolagen har år 2012 lämnat större belopp till kommunen än vad som är tillåtet. 

Bolag, kommun Summa
Mölndalsbostäder  6 362 000 kr
Karlsborgsbostäder 787 000 kr
Nynäshamnsbostäder 631 000 kr
Nykvarnsbostäder 222 000 kr
Säfflebostäder 146 000 kr
Eslövs Bostads AB 137 000 kr
Telge Bostäder  76 000 kr
Svedalahem 38 000 kr
Älmhultsbostäder  37 000 kr
Herrljungabostäder  37 000 kr
Centrumbost. Skara  31 000 kr
Bollnäs Bostäder 12 000 kr
Källa: Boverket.
Läs också Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.