Kontrakten anpassas till verkligheten
Camilla Jarlhed är förvaltningsområdeschef på Statens fastighetsverk och ansvarar för bostäderna på Karlsborgs fästning. Hyresöversynen startade redan innan hon tillträdde 2013. Arbetet går ut på att kvalitetssäkra ytorna i lägenheterna, enligt svensk standard.
– Vi ville fastställa att vi har marknadsmässiga hyror för Karlsborg, säger hon.
Ett 60-tal lägenheter omfattas av översynen. Någon enstaka lägenhet har fått lägre hyra. För de flesta innebär översynen en höjning, som trappas in över tid.
En del av lägenheterna mättes i samband med översynen, men inte alla.
– Vi ska kontrollmäta några i efterhand, eftersom hyresgäster framfört önskemål om det. Arbetet pågår, säger Camilla Jarlhed.
Kan fler missnöjda hyresgäster få en kontrollmätning?
– Ja, om lägenheten inte hör till de som redan mätts upp, säger Camilla Jarlhed.
I våras fick berörda hyresgäster inbjudan till ett informationsmöte om översynen. Det har ändå framkommit en del kritik och frågor i efterhand.
Har ni informerat tillräckligt?
– Det kan bara den enskilda hyresgästen svara på. Vi försöker lyssna på de synpunkter som finns. Och med tanke på hur många som berörs så har det inte varit särskilt många negativa reaktioner, säger Camilla Jarlhed.
Hon förstår att hyresgäster har regerat – lägenheten ser ju likadan ut som innan. Men verkligheten har helt enkelt inte stämt överens med uppgifterna i de gamla hyreskontrakten.
– Ingen vill ha högre hyra, men man får se det som att man har bott väldigt billigt i många år, säger Camilla Jarlhed.
Hyresgästen Christer Karlsson håller inte med om att han och grannarna bott för billigt tidigare.
– Absolut inte. Vi har accepterat den hyran som varit, den har inte varit för billig. Vi bor ju på en kasern, med militärövningar. Det borde också påverka hyran, säger han.
RELATERAT: Kritik efter hyresöversyn i Karlsborg