Miljoner till boinflytande på hög – nu ska trenden vändas
Västsvenska hyresgäster betalar årligen in flera miljoner kronor via hyresavin för att få chans att påverka sitt gemensamma boende. Många värdar väljer att låta Hyresgästföreningen omsätta pengarna i aktiviteter.
Men allt går inte åt. Hos Hyresgästföreningen region västra Sverige har outnyttjade, öronmärkta medel vuxit den senaste tioårsperioden, och uppgår i dag till över 12 miljoner kronor.
Nu jobbar regionen på att vända trenden. Hyresgästföreningen ska bli mer snabbfotad och bättre på att hjälpa fram initiativ i bostadsområdena.
Utöver självkritiken satsar man även på ett mer aktivt samarbete med värdarna. Ansvaret för att fånga upp de boendes önskemål är gemensamt, betonar Henrik Nilsson, chef för Hyresgästföreningens lokala utvecklingsarbete.
– Det är en ambitionshöjning. Behoven är ganska stora. Det är hyresgästerna som är experter på sitt boende. Vår uppgift är att se till att de får det inflytande de har rätt till, säger han.
I Göteborg omfattas bland annat de tre största kommunala värdarnas cirka 68 000 hyresgäster av avtal om boinflytande med Hyresgästföreningen. Även stadens största privatvärd, Stena Fastigheter AB, har nyligen inlett samtal om samarbete.
Enbart Bostads AB Poseidon avsätter i år tre miljoner kronor enligt avtalet. Pengarna går till verksamhet i drygt 100 gårdsföreningar, samt löner åt två projektledare hos Hyresgästföreningen.
Bolaget avsätter också en del av sina hyresintäkter till trivselaktiviteter: lokala hyresgästföreningar söker pengar och summan fastställs i samband med hyresförhandlingarna. Den brukar ligga på 10–25 kronor per lägenhet och månad. Alla boende i området är sedan välkomna att delta.
Gunilla Eriksson på Poseidon är nöjd med avtalsmodellen.
– Det är ett väldigt inarbetat samarbete. Just i det här sammanhanget tycker jag att det fungerar bra. Vår intention är att det ska fortsätta, säger hon.
Kommunägda Mölndalsbostäder avsatte i fjol 71 000 kronor till trivselaktiviteter efter ansökan från två lokala hyresgästföreningar. Men boinflytandet vill bolaget helst sköta i egen regi.
Avtalet med Hyresgästföreningen sades upp för några år sedan. För att ompröva det beslutet efterlyser vd Dennis Bucht konkreta förslag från föreningen som bolaget i så fall finner värda att prioritera.
– Det beror på vad det finns för idéer och hur man jobbar med frågorna. Vi vill inte bara betala in pengar och inte veta vad vi får för det. Vi har ett ansvar att ta hand om alla våra hyresgäster, säger han.
Varbergs Bostad har däremot valt att årligen avsätta 100 kronor per lägenhet, alltså ungefär en halv miljon kronor, till boinflytande och fritidsverksamhet för sina hyresgäster i samarbete med Hyresgästföreningen. Trots att pengarna inte alltid går åt är ekonomichef Rolf Nielsen ändå nöjd med upplägget.
– Det är ingen stor fråga för oss. Det fungerar, säger han.
LÄS MER:
Dina önskemål styr pengarna
Läs även om läget i grannregionen BohusÄlvsborg-Skaraborg: I föreningens kassa vilar verksamhetsmiljoner och Pengarna ska inte vila
Kommunala bostadsbolag ska enligt lag ge hyresgästerna chans att vara med och påverka det egna bostadsområdet. Bolagen avsätter årligen pengar för det.
Det gör även en del privata värdar, även om de inte omfattas av lagkravet. Pengarna kallas boinflytandemedel.
Många värdar avsätter också pengar som hyresgäster kan söka för att ordna trivselaktiviteter. Det kallas verksamhetsmedel.