Ny framgång för fastighetsägare i stortvist om hyror i Göteborg
Dagens båda beslut från hyresnämnden är en del i stortvisten om hyrorna för 43 600 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg. För en dryg månad sedan kom det första beslutet, vilket blev en seger för hyresvärden Jan-Hus.
Det beslutet har överklagats till hovrätten.
Dagens två färska beslut handlar om totalt 31lägenheter, på Ryttaregatan 5 i Gamlestaden samt på hörnet Smedjegatan–Kronhusgatan intill Kronhusbodarna mitt i centrala Göteborg.
Huset på Ryttaregatan rymmer 24 tvåor, de flesta på 51–54 kvadratmeter samt ett par större på cirka 75 kvadrat. Hyran ligger i dag på 5 647–5 874 kronor. Hyresvärd är kommanditbolaget Kvarnen 29.
Här går hyresnämnden i stort sett helt på fastighetsägarens linje, och medger den yrkade hyreshöjningen på 1,2 procent för alla lägenheter utom två. Nämnden tar fasta på de jämförelselägenheter som hyresvärden presenterat och anser att de går att jämföra rakt av med lägenheterna i det aktuella huset.
De två större tvåorna går inte att jämföra på samma sätt. Där utgår hyresnämnden därför från ett genomsnitt från övriga förhandlingsöverenskommelser i Göteborg i år, för motsvarande hus. Därför höjs hyran för dessa två lägenheter med blygsamma 0,2 procent.
Däremot lyssnar hyresnämnden på hyresgästernas önskan om att höjningen ska gälla först från 1 juni i år. Därmed slipper de boende betala någon höjning i efterskott.
På Smedjegatan berörs sju lägenheter. Huset rymmer treor på upp till 100 kvadratmeter för drygt 11 000 i månaden ner till mindre ettor där den minsta i dag kostar 4146 kronor i månaden för 32 kvadratmeter med kokvrå. Hyresvärd är kommanditbolaget Smedjegatan 1.
Även här önskar värden höja hyrorna med 1,2 procent. Men hyresnämnden anser att ingen lägenhet i huset är den andra lik, vilket gör dem svåra att jämföra. Nämnden avfärdar också de jämförelselägenheter som presenterats, av samma skäl.
I stället lutar sig hyresnämnden mot parternas gemensamma system för att bedöma bruksvärdet av lägenheter i Göteborg. Där finns det i dagsläget inga faktorer som pekar på att just detta hus borde ha högre hyra än andra likvärdiga fastigheter. Beslutet blir alltså att hyrorna ska förbli oförändrade – en framgång för hyresgästerna, där Hyresgästföreningen företrätt två hushåll.
Därmed har hyresnivån för totalt 56 lägenheter hittills prövats rättsligt i första instans. Det motsvarar en dryg promille av alla dem som ingår i jättetvisten. Ett ärende som skulle ha prövats i vår och som gäller 20 lägenheter på Fänriksgatan i Kviberg har skjutits fram. Ytterligare ett ärende har återkallats helt. Det berörde tre hyresgäster i en bostadsrättsförening i Skår.
Nu tar den juridiska processen paus, först efter sommaren kallas nya hyresgäster till rättssalen. Dagens båda beslut kan överklagas till och med 22 juni.
Det var i januari i år som hyresförhandlingarna havererade mellan värdarnas ombud Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen.
I februari valde Fastighetsägarna att vända sig till hyresnämnden med den jättelika mängden lägenheter.
Även i Kungsbacka har den privatägda hyresvärden Aranäs under våren lämnat förhandlingsbordet och i stället ansökt om prövning av hyresnivåerna i hyresnämnden.
43 600 lägenheter ingick i den förhandling om nya hyror som nu strandat på Fastighetsägarnas begäran.
Bland de större fastighetsägare som står bakom strandningen hör bland andra Wallenstam, Stena Fastigheter, Ivar Kjellberg och Ernst Rosén.