Nya sophus kan höja hyran
Öckerö Bostads AB (Öbo) har försökt få igenom relativt höga höjningar flera år i rad, men har fått backa efter förhandlingar med Hyresgästföreningen.
I sin förhandlingsframställan skriver Öbo att bolaget kan komma att sälja delar av sitt bestånd om de inte får in pengarna via hyreshöjningar.
– Alla vill att vi ska bygga fler hyresrätter, men vi behöver ha resultat för att kunna finansiera det. Vi har tittat på en del mindre områden som vi skulle kunna avyttra. Vår förhoppning är att kunna sälja dem som hyresrätter, men går inte det kan vi inte utesluta ombildning till bostadsrätter. Risken är att det skulle leda till färre billiga hyresbostäder i kommunen och en högre andel nyproduktion med högre hyror, säger vd Hans Andreasson.
Det finns flera olika skäl till varför Öbo behöver få in pengar.
Dels dåligt med pengar på banken. Under ett antal år har bolaget gjort investeringar utan att ha tillräckligt stora inkomster. Istället har man lånat mer och mer. Det gör utgångsläget besvärligt när man nu vill bygga nytt.
Dels behov av att byta ut värmesystemen i många av husen.
– En stor del av vårt bestånd har kallhyra, och många av husen är byggda på 1980-talet och har direktverkande el som uppvärmning. Vi vill jobba med modernare uppvärmningssystem, inte minst för miljöns skull, säger Hans Andreasson.
Sophusen är en fråga för sig. Redan i fjol var de den stora stötestenen.
Bakgrunden är att när Öckerö kommun införde sopsortering med kompost blev Öbo tvungna att bygga miljöstationer. I samråd med den lokala hyresgästföreningen Öckerö 10 öar valde man ut en husmodell.
Problemet var bara att de nya sophusen blev dyra, 300 000–400 000 kronor per byggnad.
– Man kan tro att man får en hel liten stuga för det priset, men så mycket kostar det. Vi har fått göra mer markarbeten än förväntat på en del ställen och vissa bygglov har vi fått söka om, säger Hans Andreasson.
Visserligen har sophämtningen från kommunen blivit billigare. Men investeringen i byggnaderna och nya kärl i kombination med att Öbo fått överta skötseln har ändå gjort att bolaget gått 370 000 kronor back, enligt Hans Andreasson. När finansiering genom större hyreshöjningar har uteblivit har Öbo inte ens kunnat bygga färdigt alla sophus.
Kommunen har tvingat er bygga sophusen, kan ni inte be politikerna skjuta till pengar?
– Så funkar det inte riktigt. Vi har klagat över att det blir dyrt, men kommunen menar att det varit nödvändiga förändringar för renhållningsverksamheten. Det är bara att gilla läget.
Fanns det ingen billigare lösning ni kunde ha valt?
– Jo, det fanns enklare utformningar, men hyresgästerna ville ha den här. Med facit i hand borde vi ha varit tydligare med att väljer ni det här, så kostar det också mer. Men vi tycker att det är en bra lösning, det är inte så att vi kastat bort pengarna på något vis.
Ni pratar om hyreshöjningar eller att sälja hus för att få in pengar. Finns inget tredje alternativ?
– Det är inte hållbart att låna till löpande drift. Alternativet är att hyrorna i nyproduktionen sätts så att de finansierar det befintliga beståndet förutom att bära sin egen kostnad. Men det tycker vi vore helt galet. Nya hyresgäster ska inte behöva subventionera de gamla hyresgästerna.
LÄS MER:
Hyresgästföreningen: ”De sade inte att det var en väldigt hög prislapp”
Hela listan: Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland