Nya uppgifter lägger jättetvist om Göteborgshyror på is
Det skulle bli det tredje rättsliga prövningstillfället efter storstrandningen i Göteborg. Dagens planerade sammanträde i hyresnämnden gäller elva lägenheter på Lars Kaggsgatan 45 i Gamlestaden, där hyresvärden Fastighets AB Kagg vill höja hyrorna med 2,1 procent.
Men redan efter någon halvtimme tvingades hyresnämnden tänka om.
– Hyresnämnden tänker inte åka ut och titta på lägenheter i dag, i det processuella läget vi är i nu. Dagens sammanträde om Lars Kaggsgatan är inställt, förkunnade hyresråd Hans Henriksson.
Orsaken är två protokoll som presenterades i rättssalen – ett två veckor gammalt och ett pinfärskt från gårdagen. De har undertecknats på högsta nivå av bland andra Dennis Bucht, vd för Fastighetsägarna GFR, och Anna Lönn Lundbäck, regionchef på Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Hyresgästföreningen hävdar att protokollen bevisar att formella förhandlingar har återupptagits. I så fall förbjuder lagen en fortsatt rättsprocess i väntan på att parterna kanske kan enas vid förhandlingsbordet.
Det går inte att som fastighetsägare testa båda vägarna parallellt för att se var utdelningen blir bäst, menar Hyresgästföreningens ombud Carl-Johan Bergström.
– Det är helt orimligt, säger han.
Fastighetsägarna GFR, som företräder samtliga värdar i den stora tvisten, togs på sängen av Hyresgästföreningens utspel i rättssalen. Protokollen är ”olyckligt formulerade”, menar ombudet Petter Norberg.
– Vi bestrider det här. Det förs informella samtal mellan parterna, men vi delar inte uppfattningen att det förs formella förhandlingar, konstaterar han.
Men hyresnämnden tar alltså de nya uppgifterna på allvar. Därför kallas nu de personer som närvarat vid de två aktuella mötena som vittnen, för att nämnden ska kunna avgöra vilket läge strandningen egentligen befinner sig i. Det sker nästa vecka.
Till dess läggs den övriga rättsprocessen på is. Hyresgästföreningen avvisar även motpartens invit till medling i hyresnämnden om hela strandningen.
– Det är inte aktuellt. Vi förhandlar gärna. Men vi ska inte hyresförhandla i hyresnämnden, sade Carl-Johan Bergström som även poängterade parternas gemensamma ansvar för att hitta en lösning.
Det fick Pia Grönquist, chefsjurist på Fastighetsägarna GFR, att reagera.
– Det gemensamma ansvaret har vi inte sett något av här i dag, sade hon.
Enligt lagen om hyres- och arrendenämnder får hyresnämnden pröva en hyresvärds krav på höjd hyra först när hyran har förhandlats enligt de avtal som finns i branschen.
Om förhandling ännu pågår måste den juridiska processen vänta.
I januari i år strandade Fastighetsägarna GFR förhandlingarna med Hyresgästföreningen om 2016 års hyror. 43 600 lägenheter hos privata hyresvärdar i Göteborg berörs.
I april inleddes en omfattande rättsprocess i hyresnämnden. Samma månad presenterade nämnden sitt första beslut, om hyresnivåerna för 25 lägenheter i ett hus på Wahlbergsgatan i Strömmensberg.
I juni tog hyresnämnden beslut i ytterligare två ärenden. De gäller 26 lägenheter på Ryttaregatan i Gamlestaden och sju lägenheter på Smedjegatan-Kronhusgatan i centrum.
Både Wahlbergsgatan och Ryttaregatan har överklagats till hovrätten.
Hittills har bara drygt en promille av alla berörda lägenheter fått sin hyresnivå prövad av hyresnämnden. Eftersom två av tre beslut har överklagats är det bara sju lägenheter där den juridiska prövningen vunnit laga kraft.