Annons

Politikern: ”Svårt undvika högre hyra vid stambyten”

Göteborg Hyresgäster ska inte behöva flytta på grund av dyra renoveringar. Det är ambitionen hos Göteborgs kommunala bostadsbolag. Men hyreshöjningar verkar ändå oundvikligt.

Den senaste tiden har frågan om flyttningar i samband med renoveringar börjat uppmärksammas allt mer.

Boverkets rapport är ett exempel. I Göteborg har Pennygången blivit till en symbol för hyresgästers kamp mot stora hyreshöjningar.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Detta har fått stadens politiker att reagera. Ulf Kamne (MP) är kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad.

– Det finns en risk, både när kommunala och privata bolag renoverar, att vissa grupper blir ivägkörda av rent ekonomiska skäl, säger han.

Ett viktigt verktyg som kommunen använder sig av för att styra sina bolag är så kallade ”ägardirektiv”. Där slår ägaren, alltså kommunen, fast hur bolagen ska drivas.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Nyligen antog Göteborgs kommun ett nytt sådant ägardirektiv, där ett par nya meningar om renoveringar lagts till: ”Ambitionen är att hyresgäster inte ska behöva lämna sina hem på grund av social omvandling och kostnadsökningar”, står det.

Annons

– Allmännyttan i Göteborg har skött vissa renoveringar väldigt bra; i andra fall har man varit mindre duktig. Med det här nya ägardirektivet vill vi sätta ribban, säger Ulf Kamne.

Men trots kommunens nya, tydligare krav är rejäla hyreshöjningar svåra att undvika. Det säger Lars Johansson, ordförande för koncernbolaget Framtiden.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Det går inte att få lägre hyreshöjningar än 20–30 procent om man pratar om reinvesteringar med stambyte, kök och badrum.

Samtidigt poängterar han att bolagen alltid ser till att trappa in en hyreshöjning över flera år. Och man erbjuder hyresgäster som verkligen inte har råd att bo kvar en annan lägenhet.

Lars Johansson återkommer flera gånger till vilka stora belopp det rör sig om: bara under 2015 investerade Framtiden 1,25 miljarder i sina existerande hus. Det kan jämföras med regeringens ”bostadspaket” som lanserades i våras: ett par miljarder för hela landet att dela på.

Annons

– Det är klart, om staten satsade betydligt större summor i stimulanser så skulle vi kunna renovera våra fastigheter och samtidigt inte behöva höja hyrorna lika mycket, säger han.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN DEL I HEM & HYRAS SAMARBETE MED TIDNINGEN FAKTUM.

Klicka på ämnes-tagen HemhyraFaktum för att läsa alla artiklarna.

Fakta: Läget i Göteborg

*Framtiden AB är moderbolag för kommunens bostadsbolag.

*Totalt har man drygt 70 000 lägenheter i Göteborg.

*I en del hus som upprustats har hyran höjts så mycket som 80 procent. Vanligare är höjningar på runt 30 procent.

*Regeringens ”bostadspaket” är på totalt 6,7 miljarder, och ska bland annat gå till nybyggnation och renoveringar.

Fakta: Största renoveringarna

Så många lägenheter ska renoveras under 2015 och 2016.

Frölunda, Göteborg (Poseidon): 682

Biskopsgården, Göteborg, (Balder): 580

Oxled, Partille (Partillebo): 552

Majorna, Göteborg (Wallenstam): 331

Lövgärdet, Göteborg (Poseidon): 308

Fontin, Kungälv (Kungälvsbostäder): 270

Krokslätt, Mölndal (Diligentia): 266

Hjällbo, Göteborg (Poseidon): 221

Nol, Ale (Alebyggen): 66

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Hyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter Sökes: hyresgäster – från byggboom till brist på inflyttare på bara några år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.