Så förhandlar du bäst själv
Att bo i en fastighet som saknar förhandlingsordning innebär att Hyresgästföreningen inte har rätt att förhandla hyran för alla lägenheter i huset. I så fall får du förhandla hyran själv, direkt med värden.
Har du fått en ny hyresnivå som du tycker är orimligt hög ska du till att börja med bestrida den. Det räcker om man skriftligt meddelar hyresvärden att man inte accepterar höjningen.
Vissa mindre värdar menar att det är enklast att förhandla hyrean direkt med hyresgästerna eftersom de är få. Men Peter Laang, förhandlingschef på Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg, tror att många vill utnyttja övertaget.
– Vi har sett att värdar i hus utan förhandlingsordning ofta vill höja hyran mer. Som hyresgäst är man beroende av sin värd och vill inte vara till besvär.
Men så ska du inte tänka, menar han. Är du det minsta tveksam till om hyran är rimlig ska du höra av dig till Hyresgästföreningen. Tycker du att höjningen verkar för hög ska du inte betala.
– Då har du i princip accepterar höjningen, säger Peter Laang.
I stället ska du fortsätta att betala in den gamla hyran tills dess att ni kommit överens om en ny nivå.
Förhandlingsordning är ett avtal mellan en hyresvärd och Hyresgästföreningen om att förhandla hyran för alla i ett visst hus.
Saknas förhandlingsordning ska hyresvärden begära hyreshöjning av varje enskild hyresgäst.
Om man inte kommer överens kan värden ta ärendet till hyresnämnden.