Trots jättelika strandningen –nu vill värdarna förhandla
Jättetvisten om hyrorna för drygt 43 000 privatägda lägenheter i Göteborg är långt ifrån avgjord i hyresnämnden. Tvärtom har domstolen hittills bara hunnit avverka en promille av alla ärenden i den stora strandningen.
Den juridiska prövningen sker på initiativ av Fastighetsägarna GFR, som valde att lämna hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen i januari i år. Ett av motiven bakom strandningen var att ifrågasätta det rådande förhandlingssystemet.
Ändå väljer Fastighetsägarna nu att kalla Hyresgästföreningen till förhandling – om nästa års hyror. Enligt affärschef Lars Stjernfelt handlar det i första hand om att hålla alla dörrar öppna.
– Det är en säkerhetsåtgärd. Hyrorna för 2016 ligger strandade, men det kommer att ta väldigt lång tid i hyresnämnden. Så någonstans i framtiden är det inte otroligt att man gör någon slags uppgörelse, säger han.
Sedan det senaste ärendet avgjordes i hyresnämnden i juni har den juridiska processen pausat i flera månader. Först i november tas nya adresser upp för prövning. Under tiden har parterna haft vissa kontakter, dock utan att närma sig en lösning.
– Vi pratar med Hyresgästföreningen i andra frågor. Då har även det här kommit upp. Det är inte en fråga man inte vill prata om. Men det har inte pågått några formella förhandlingar. Vi har inte lagt några officiella bud, säger Lars Stjernfelt.
På Hyresgästföreningen har Fastighetsägarnas initiativ mötts av viss förvåning.
– Vi vet inte så mycket mer än att de nu begärt förhandling, utan att precisera sig om vad. Vi vet till exempel inte exakt vilka fastigheter det berör, så fort vi vet det kommer vi att informera våra medlemmar. Just nu förstår vi inte riktigt hur de tänker, men vi hoppas att det blir klarare när vi träffas inom kort, säger förhandlingschef Pedram Kouchakpour.
Konflikten kring Göteborgshyrorna kräver stora resurser. Hyresnämnden har tvingats anställa extra personal och upprätta en tillfällig rotel. Även parterna måste ägna mycket tid åt att förbereda alla ärenden. För Fastighetsägarnas del handlar det om ”flera heltidstjänster”, enligt Lars Stjernfelt.
Hur länge klarar era medlemmar, hyresvärdarna, att vänta på besked?
– Jag tror att de flesta av våra medlemmar kan hantera det. Men det är svårt för dem och minst lika svårt för deras kunder, hyresgästerna. Man bygger ju upp en fordran från hyresvärdarna. Det är ett problem.
Fastighetsägarna GFR räknar med att boka in ett första formellt möte med Hyresgästföreningen inom den närmaste månaden.
43 600 lägenheter ingick i den förhandling om nya hyror som nu strandat på Fastighetsägarnas begäran.
Bland de större fastighetsägare som står bakom strandningen hör bland andra Wallenstam, Stena Fastigheter, Ivar Kjellberg och Ernst Rosén.
Det var i januari i år som hyresförhandlingarna havererade mellan värdarnas ombud Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen.
I februari valde Fastighetsägarna att vända sig till hyresnämnden med den jättelika mängden lägenheter, över 43 000 stycken.
I april lämnade även Kungsbackavärden Aranäs förhandlingsbordet och ansökte om prövning av hyresnivåerna i hyresnämnden. Trots strandningen har Aranäs begärt förhandling om 2017 års hyror.
Wahlbergsgatan 2, Strömmensberg. Överklagat till hovrätten.
Ryttaregatan 5, Gamlestaden. Överklagat till hovrätten.
Smedjegatan–Kronhusgatan, centrala Göteborg. Beslutet har vunnit laga kraft.