Tvisten om Varbergs hyror fortsätter i hyresnämnden

Göteborg I dag tar hyresnämnden upp konflikten mellan Fastighetsägarna i Varberg och Hyresgästföreningen. I potten ligger hyrorna för 1 400 hyresgäster.

Det var i februari i år som konflikten om hyrorna i Varberg inleddes. Då valde Fastighetsägarna, som förhandlar hyrorna för drygt 80 privata fastighetsägare i Varberg, att strandade årets hyresförhandlingar. Fastighetsägarna ville se högre hyreshöjningar än Hyresgästföreningen, och att fastighetens läge i högre utsträckning skulle få påverka hyresnivån. Fastighetsägarna vill se hyreshöjningar på upp till fem procent. Hyresgästföreningen förslag låg kring 0-3 procent, med en snitthöjning på 1,7 procent.

 

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

Direkt efter att Fastighetsägarna lämnat förhandlingsbordet började organisationen skicka ut brev till sina hyresgäster, där man uppmanade varje enskilt hushåll att godkänna den föreslagna höjningen. Enligt organisationen själv har runt 800 hyresgäster självmant godkänt den föreslagna hyreshöjningen. Ännu har ungefär 1 400 hushåll valt att inte acceptera sin fastighetsägares förslag, varför frågan gått till hyresnämnden.

 

Det som hyresnämnden ska ta upp idag är dock inte själva hyreshöjningen. Istället handlar det om huruvida Fastighetsägarna har rätt att ansöka om hyreshöjning över huvud taget. Hyresgästföreningen menar nämligen att Fastighetsägarna begått en rad formella fel när organisationen i februari beslöt att avbryta förhandlingarna.  

Läs ocksåSkulle hjälpa utsatta - föreningsprofilen stoppade pengar i egen fickaBildkollage av händer som håller pengar, en skylt där det står Skatteverket, en siluett och ett loppisbord.

– Det finns ett antal steg som ska följas innan man kan stranda en förhandling men som inte har följts i det här fallet, säger Conny Borup, jurist hos Hyresgästföreningen.

 

– Därför anser vi att hyresnämnden ska avvisa Fastighetsägarnas begäran om att få hyran prövad.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.

 

Det är långt ifrån säkert att hyresnämnden hinner fatta beslut under dagens sammanträde. Oavsett vilket har båda parter rätt att överklaga till Svea hovrätt. Själva sakfrågan – hyreshöjningen – kommer därefter i någon form också att komma upp i hyresnämnden.

 

Eftersom Hyresgästföreningen menar att Fastighetsägarna lämnat förhandlingsbordet på ett formellt sätt felaktigt sätt har man också krävt motparten på ett rekordstort skadestånd: 4,7 miljoner kronor. Också detta skadeståndskrav ska prövas av hyresnämnden. Om hyresnämnden finner att inga formella fel begicks när Fastighetsägarna strandade förhandlingarna kommer dock Hyresgästföreningen att dra tillbaka sitt skadeståndskrav.

Läs också Hyresgästbasens ilska: ”Tondövt att höja rotavdraget när hyresgäster går på knäna” Få klagomål nådde kommunen – då fick Hyresgästföreningen tänka om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.