Hyresrätter vanligast i Helsingborg – men toppolitikerna bor i villa
Laröd, Tågaborg och Ramlösa. Det är bostadsområden som många av Helsingborgs politiker bor i. Inga av toppnamnen bor på Drottninghög eller Dalhem och endast en på Fredriksdal respektive Närlunda.
Hem & Hyra har granskat de största partiernas tio toppkandidater till kommunfullmäktigevalet i september. Vi har därmed kartlagt 80 politikers boenden.
De populäraste områdena är framför allt villaområden, förutom Tågaborg som har olika boendeformer. Endast 17 bor i hyresrätt trots att det är det är det klart vanligaste sättet att bo på i staden. 28 kandidater bor i bostadsrätt och 35 i hus.
Khaled El-Khalayeli är en av dem som bor i hyresrätt och han återfinns först på nionde plats på socialdemokraternas valsedel. Han bor på Närlunda, söder om stan.
Spelar det någon roll om politiker bor på Närlunda eller i Laröd?
– Ja, i till exempel mitt område har vi haft en stor stamrenovering som kraftigt höjer hyrorna. Det drabbar många låginkomsttagare och några tvingas förmodligen flytta. Jag har försökt att ta upp frågan politiskt men inte många har lyssnat. Jag har fått höra att det inte kan vara så farligt. Det är olika verkligheter, men jag lever i den här och träffar dagligen människorna som drabbas, säger Khaled El-Khalayeli.
Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, finns det närmare 30 000 hyreslägenheter i Helsingborg. Det finns lite över 18 000 bostadsrätter och nästan lika många hus.
Varför bor så få politiker i hyresrätt?
– De flesta som står högt upp på listorna är rätt välbeställda och etablerade. Det är en förklaring. En annan är att många unga, som har bra ekonomi, känner att de måste köpa en lägenhet även om de kanske inte vill. Det är så svårt att få en hyresrätt i dag i Helsingborg.
Skulle den politiska agendan se annorlunda ut om fler bodde i hyresrätt?
– Det ska inte vara så. Som politiker borde man ta hänsyn till hela staden, till alla väljare, säger Khaled El-Khalayeli (bilden).
Också Evalena Agertoft, enhetschef på Hyresgästföreningen, tror att det finns flera orsaker till att politikerna framför allt bor i villor snarare än i hyreslägenheter.
En kan vara att många har nått en ålder där man är ekonomiskt etablerad och har hunnit göra en bostadskarriär.
– Alla politiker borde dock ha ett brett och långt perspektiv när det gäller bostadspolitik, det är deras skyldighet. Deras barn kommer också att vilja flytta hemifrån och själva kommer de kanske en dag att vilja flytta från sina hus för ett bra och enklare boende, säger Evalena Agertoft.
• Vi har kartlagt de tio namn som toppar partiernas valsedlar för kommunfullmäktige i alla större partier. Totalt 80 lokala politiker ingår i undersökningen.
• Uppgifterna om adresser och boendeform har hämtats från Valmyndigheten, folkbokföringen och hitta.se.