Annons

Hyresprotest i Högsbo gav effekt

Göteborg Familjebostäder backar efter de boendes protester på Spannlandsgatan i Göteborg. Hyreshöjningen efter kommande renovering kapas med nästan en fjärdedel, till 29 procent.
Foto: Magnus Åsblad
"Vi tycker att det är ganska generöst och väl avvägt", säger Helén Ohlsson (MP), styrelseordförande för Familjebostäder. Efter hyresgästernas protester har styrelsen nu bestämt att hyreshöjningen på Spannlandsgatan ska stanna på 29 procent. De boende slipper därmed ungefär 300 kronor av den ursprungliga hyreshöjningen, beroende på lägenhetsstorlek.

Hem & Hyra har tidigare berättat om kommunala Familjebostäders renoveringsplaner för de 96 lägenheterna på Spannlandsgatan 10-16 i Högsbo.

Hyresgästerna i huset fick före sommaren veta att den lägsta, obligatoriska renoveringsnivån skulle medföra en hyreshöjning på ungefär 38 procent.

Läs ocksåProtester inför upprustning i HögsboHyresgästerna Lotta Klemensson, Eva-Britt Törnqvist och Ralf Berntsson utanför huset som ska renoveras på Spannlandsgatan.

Den nya hyresnivån var förhandlad med Hyresgästföreningen. Men den väckte starka reaktioner i kvarteret. Av 66 kvarvarande hushåll valde 80 procent i somras att skriva på ett upprop med krav på omförhandling.

Familjebostäder svarade nyligen med att låta styrelsen ompröva beslutet. Och nu har styrelsen bestämt att hyreshöjningen ska stanna på 29 procent, alltså i nivå med en tidigare – men mindre omfattande – renovering på närliggande Skäpplandsgatan.

Beslutet betyder att de boende på Spannlandsgatan slipper ungefär 300 kronor av den ursprungliga hyreshöjningen, beroende på lägenhetsstorlek.

Läs ocksåSmart mobilisering ger kraft i HögsboFolksamling utanför kvarterslokalen på Spannlandsgatan 12 i Högsbo.

– Vi tycker att det är ganska generöst och väl avvägt, säger Helén Ohlsson (MP), styrelseordförande för Familjebostäder.

Annons

Styrelsen har övervägt fyra olika alternativ: att helt stoppa ombyggnaden, att minska omfattningen av renoveringen, att höja hyrorna med 20 procent samt att höja hyrorna med 29 procent.

De två första alternativen anses inte långsiktigt hållbara.

Läs ocksåDe boende fortsätter kämpa

– Teoretiskt sett kan man göra minsta möjliga. Men ibland kan det kosta mer för att driften blir dyrare. Man kan få problem med vattenskador och mögel till exempel. Det är en risk, och det är inte säkert att man kan komma tillbaka om tio år igen, säger Helén Ohlsson.

En 20-procentig hyreshöjning skulle heller inte fungera, menar styrelsen. Lägenheterna skulle få ett felaktigt bruksvärde, och projektet skulle avvika för mycket från koncernens gemensamma vinstkrav.

Med nuvarande kalkyl går det fortfarande att tillgänglighetsanpassa huset för äldre utan att de boende behöver betala extra för det, framhåller Familjebostäders styrelseordförande.

Annons

Men något nollalternativ, som systern Bostadsbolaget tidigare utlovat, finns inte på Familjebostäders karta i dagsläget.

– Då får vi få ändrade direktiv från Framtiden. Kravet är fortfarande fem procent i vinst i genomsnitt vid renovering och nybyggnation. I det här projektet ligger vi redan en bit under den nivån. Vi har också ett tryck på oss att spara medel för att ha råd med all nybyggnation, säger Helén Ohlsson.

Hyreshöjningen ska fasas in under sju års tid för befintliga hyresgäster.

LÄS MER
De boende fortsätter kämpa

Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.