Annons

”Vadå skolval? Jag hade inget val”

Uddevalla Vad vinner man på att välja bort en skola med dåligt rykte och lågt meritvärde? Och vad förlorar man? Hem & Hyra åkte till Dalaberg i Uddevalla för att få svar.
Foto: Kajsa Wedberg
Majed Alkatib och Ali Seeraar, båda 15 år, går på Ramnerödsskolan i Uddevalla. En skola med oförtjänt dåligt rykte om man frågar dem.

Majed Alkatib, Ali Seeraar, Ramsey Muhammed, Sofus Agume och Abi Hasan släntrar in på Dalabergs torg i norra Uddevalla. De är alla runt femton år och har gått ut högstadiet. Men från olika skolor.

– Ali, Ramsey och jag gick på Ramneröd. Men Sofus och Abi gick på Väster, säger Majed Alkatib.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

Ramnerödsskolan är den skola man hamnar på om man bor på Dalaberg och inte aktivt försöker komma in på någon annan skola. Den ligger en dryg kilometer från Dalabergs torg. Ner för backen, mot stan.

Västerskolan ligger åt samma håll. Bakom Uddevalla sjukhus. Dit är det närmare tre kilometer.

Hur kommer det sig att ni gick på olika skolor?

Läs ocksåStreet Games tar idrotten till utsatt stadsdel - Abdullahi, 13: "Jag har testat boxning, fotboll och dans"Street Games på Dalaberg i Uddevalla.

Majed Alkatib är den första som svarar.

– Jag gick på Hovhult innan och gör man det så går man vidare till Ramneröd när man ska börja i sjuan. Det är bara så det är, säger han.

Det finns ett skolval. Funderade du aldrig på att söka till en annan skola?

Läs ocksåAnki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"Anki Ellegaard.

– Vadå skolval? Vi hade inget val. Jo, visst man hade kunnat söka till en annan skola. Fast vad är chansen att man kommer in? Det är ju fullt på alla skolor. Och förresten så ville jag till Ramneröd. Mina kompisar går där och jag hade hört att lärarna var bra. Det visade sig stämma. Lärarna är jättebra, de bryr sig verkligen! säger Majed Alkatib.

Annons

Men visst finns det saker som är mindre bra med Ramnerödsskolan. Exempelvis skadegörelse. Det är inte ovanligt att fönster och dörrar är sönderslagna när eleverna kommer till skolan på måndagarna. Eller att någon har klottrat på skolans fasader.

– Jag fattar inte varför? Det är ju bara så meningslöst, säger Majed Alkatib.

Abi Hasan gick också på Hovhultsskolan upp till årskurs fem. Men inför högstadiet kom han och hans föräldrar fram till att det var bättre att söka sig till Västerskolan.

– Jag ville komma till något nytt. Få nya klasskompisar, från andra delar av stan, säger Abi Hasan.

I dag ångrar han sig. Exakt varför, vill han inte berätta. Men både han och skolkamraten Sofus Agume säger att de ibland upplevt sig dåligt behandlade. Att de blivit diskriminerade. Både på grund av att de inte ser ut som en svensk förväntas göra men även på grund av vilken stadsdel de kommer ifrån.

– De är inte vana vid invandrare på Väster. Vi är väl max tio personer från Dalaberg som går där, säger Sofus Agume.

Faktum är att Skolinspektionen slagit ner på Västerskolan just på grund av de problem som Abi och Sofus beskriver. Vid en tillsyn i augusti 2017 fann inspektionen att eleverna använde grova rasistiska och sexistiska kränkningar mot varandra.

– Det behövs en större blandning. Som det är nu så hamnar invandrarna för sig själva på Västerskolan och det är inte bra. Då blir det grupper mot grupper, säger Sofus Agume.

Annons

Skolinspektionen slog fast att om Västerskolan inte åtgärdade bristerna så skulle Uddevalla kommun tvingas betala vite. Därefter har skolan jobbat med problemen. Men vid en ny tillsyn i april 2018 kunde Skolverket konstatera att den råa tonen mellan eleverna fanns kvar. Först i november kunde Skolinspektionen konstatera att bristerna hade avhjälpts.

Skolinspektionens kritik har inte påverkat Västerskolans popularitet och rykte. Söktrycket är fortsatt stort och chansen att fixa behörighet till gymnasiet och få fina betyg är betydligt större för elever som går på Väster än på Ramneröd.

– Nästan hälften av alla som gick ut nian på Ramneröd i våras saknade betyg för att komma in på gymnasiet. Men jag tänker inte bli en av dem. Jag ska kämpa för att fixa betygen, säger Majed Alkatib.

Majed Alkatib har rätt. Enligt Skolverkets siffror saknade 40 procent av Ramnerödsskolans 70 niondeklassare behörighet till gymnasiet när de gick på sommarlov i juni förra året. På Västerskolan, bara några hundra meter ner mot stan, var den andelen 13 procent.

Samtidigt visar Skolverkets statistik att över 70 procent av Ramnerödseleverna hade utländsk bakgrund samt att endast 26 procent av elevernas föräldrar hade någon eftergymnasial utbildning. På Västerskolan hade 25 procent av eleverna utländsk bakgrund. Och där hade över 50 procent av föräldrarna studerat vidare efter gymnasiet.

Nu väntar gymnasiet för de fem ungdomarna. Och viljan att kämpa finns där.

– Jag vill bevisa för alla att även vi som gått på Ramneröd kan lyckas! säger Majed Alkatib.

Läs också Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.