Annons

Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar – skandalvärd i Mellansverige i topp

Nyheter Tak som rasat in, trakasserier och oskäliga hyror. Människorna som bor hos värdarna på Hem & Hyras lista över landets värsta värdar utstår lidande och frustration. Den värd som Hem & Hyra i år utser till Sveriges allra värsta tvingar sina hyresgäster att leva i ovisshet kring om de kommer att ha el och värme, mitt i smällkalla vintern.
Foto: Montage András Frimmel
Värst. Mannen bakom Blötbergets fastigheter och Hilldex heter Tino Bessou. Hem & Hyra utser honom till landets sämsta hyresvärd. Tvåan Ballo Zachrisson har genom åren varit inblandad i över 500 rättsprocesser. Nu är hennes hus tvångsförvaltat - igen.

Hem & Hyras lista över landets 20 ­värsta värdar blottlägger på många sätt de problem som finns på hyresmarknaden i Sverige. På mindre avfolkningsorter har värdar köpt hus med stora renoveringsbehov man inte mäktar med. Ibland har husen använts som asylboenden under flyktingkrisen. Nu finns varken hyresgäster till alla lägenheter eller pengar att rusta upp. I de värsta fallen är det i det närmaste en del av affärsidén – att inte ta hand som sin egendom.

Vatten i källaren. För över två år sedan stängde Hilldex av centralvärmen i huset för att spara pengar. Rör frös sönder och orsakade vattenskador. Det är fortfarande vatten på källargolvet.

För det finns en ”marknad” för dessa kåkar: Socialt utsatta människor som har skulder och betalningsanmärkningar. Hyresgäster som tvingas acceptera en lägre standard eftersom inga andra hyresvärdar godtar dem. Bland dessa bolag återfinns Hilldex/Blötberget fastigheter med flera  hyreshus runt om i Mellansverige. Under vår reportageresa till Ställdalen och Blötberget berättar hyresgästerna gång på gång att de fått nej av andra värdar för att de inte har ett fläckfritt förflutet.

Tar inte ansvar. Blötberget i Dalarna. Det gula huset näst närmast kameran och det blå bakom har blivit utdömt av räddningstjänsten som boende. Tino Bessou (till vänster) har nyligen sålt husen – till sin sambo.

Och det är Hilldex/Blötbergets fastigheter som Hem & Hyra nu utnämner till Sveriges sämsta hyresvärd. Mannen bakom bolagen heter Tino Bessou och är bosatt i Västsverige. Han äger ett fastighetsbestånd med enormt underhållsbehov. Sannolikt är det mest ekonomiskt rationellt att riva en del av kåkarna. Ändå har han de senaste åren köpt på sig nya fallfärdiga fastigheter samt en skid- och badanläggning som haft ekonomiska problem i decennium.

Problemen med hans fastigheter har accelererat den senaste månaderna. I början av december dömde räddningstjänsten ut två av fastigheterna i Blötberget. Bristerna i brandskyddet bedömdes vara så stora att det är för farligt att bo där. I en av dem bodde Susanna Pettersson, som tröttnade på kyla, svartmögel och stökiga grannar redan efter en månad. Egentligen skulle husen ha stängts tidigare, men processen försenades av att Hilldex hade sålt husen till städbolaget SR team städ. Ett nystartat bolag med Tino Bessous sambo som ägare. Fast formellt sett är de inte längre sambos. Hon står skriven på en lägenhet i ett av husen i Ställdalen som ägs av Hilldex. Hyresgästerna i dessa hus lever under hot om att elen och därmed också värmen kommer att stängas av. Orsak: Värden har inte betalat elräkningarna. Enligt elnätsbolaget Ellevio försöker han nu föra över abonnemanget på en närstående, men utan säkerhet ställer sig Ellevio kallsinnigt.

Läs ocksåVärst 1: Värsta värdens hus stängt - för farligt att bo i

I storstäderna, där det råder bostadsbrist, har de värsta värdarna i stället satt hyror som överstiger bruksvärdet, fokuserat på renoveringar som höjer hyran och oskäligt sagt upp hyresgäster. Bostadsbristen gör att det är svårt att flytta till något annat – även om du har en bra inkomst.

Nedanför följer hela listan över Sveriges 20 värsta värdar, från Malmö i söder till Umeå i norr.

Hem & Hyras lista över Sveriges värsta värdar

1. Blötbergets fastigheter/Hilldex, Ludvika/Ljusnarsberg
Kalla lägenheter, inget varmvatten, smuts och skräp, toavatten i pannrummet. Det är några exempel på vad hyresgästerna i Blötberget och Ställdalen har fått vänja sig vid med Tino Bessou som hyresvärd. Dessutom riktar han osanna anklagelser mot besvärliga hyresgäster. Har mer än en gång betalat elräkningen i absolut sista stund. En värd som inte tar sitt ansvar. Lägger på luren när vi ber om kommentar. Se även artikel.

2. Förebyggare N & B Fastighets AB, ­Stockholm
Genom åren har fastighetsägaren Ballo Zachrisson varit inblandad i över 500 rättsprocesser som är kopplade till hennes förvaltning. Nyligen beslutade hyresnämnden om tvångsförvaltning av Ballo Zachrissons hus i Bromma – igen. Den här gången blev det fem år. Hyresgästerna vittnar bland annat om ständiga trakasserier och ­hyror som överstiger bruksvärdes­hyrorna. Inga kommentarer för närvarande, hälsar ­Ballo Zachrisson via sin advokat.

3. Ingvar Modig, Härnösand
En dag rasade sovrumstaket in hemma hos Åsa Norberg i Härnösand. Vattnet från det trasiga yttertaket hade letat sig ner i huset. Kommunens miljökontor dömde ut Åsas ­lägenhet som bostad. Hyresgäster berättar om att de får sköta förvaltningen av hans hus själva och dra av utgifter på hyran. Numera är huset som Åsa Norberg bott i sålt men ­värden äger ytterligare fastigheter i Härnösand och Örnsköldsvik. Har inte gått att nå för en kommentar.

Annons

4. Tanan invest, ZB Invest, m.fl. Värmland
Jörgen Tanan äger både villor och små hyresfastigheter runt om i Värmland via olika företag. Nyligen expanderade Jörgen Tanan – tidigare Broo – verksamheten med att köpa ett hotell i Åsarna i södra Jämtland. Han gäckar minst fyra kommuner i Värmland genom att hålla sig undan när de vill delge honom förelägganden och viten. Förra hösten dumpade han en familjs ägodelar i en skog. Värden har inte gått att nå.

Läs ocksåVärst 2: Här är värden som drivit över 500 rättsprocesser

5. Demo Fastighetspartner i Småland AB, Sollefteå
För drygt fem år sedan sålde ­kommunala ­Solatum i Sollefteå en fastighet med 19 ­lägenheter i samhället Undrom. Nu är ­Solatum utsedda till tvångsförvaltare av husen de sålde. Orsak: Köparen Demo fastighetspartner vägrar betala räkningen för vatten och avlopp. När tvångsförvaltningen, som överklagats till hovrätten, skulle verkställas uppstod tumult.
– Jag har inte betalat fakturorna för att de är felaktiga, säger ägaren Risto Rundgren.

6. Tangen fastigheter, Strömstad
Fastighetsägaren har sedan köpet 2004 låtit huset förfalla. Han har inte betalat elräkningar eller oljeräkningar. Hyresnämnden har beslutat att flera hyresgäster ska få tillbaka överhyra, men det har inte betalats ut. Klarade sig nyligen undan tvångsförvaltning.
Martin Tangen säger att han inte ägt huset på Inge Schölers gränd på 8–10 år när vi når honom. Men enligt Lantmäteriet är hans bolag fortfarande ägare.

7. Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co, ­Göteborg och Mölndal
Stämmer utflyttade hyresgäster för påstådda skador i lägenheten utan att kunna visa upp besiktningsprotokoll. Har fått hyresgäster att skriva på kontrakt där de kan vara betalningsskyldiga 10 år efter att de flyttat. Hyresgäster vittnar om stora brister i underhållet. Trots att bolaget har 860 lägenheter i Göteborg och Mölndal är det mycket svårt att nå värden. När vi ber om en kommentar från vd:n Susanne Bryngelsson-Lundahl ombeds vi skriva ett brev. Efter två veckor får vi svar. Där förnekas alla anklagelser – inklusive att värden är svår att nå.

Läs ocksåVärst 3: Åsas tak rasade in: "En fara för livet"

8. Dorinel och Doriora Bou, Åstorp
I flera år fick fyra hyresgäster på de lilla orten Nyvång i Åstorp betala för hög hyra. Nyligen beslutade hyresnämnden att värden ska betala tillbaka sammanlagt över 400 000 kronor. Även åtgärdsförelägganden mot värdarna att fixa till brister. Doriora Bou hävdar att beslutet i hyresnämnden är fel och har överklagat. Bristerna beror på hyresgästerna.
– Allting är så orättvist, säger Doriora Bou.

9. Dragan Davidovic, Malmö
Efter år av misskötsel förlorade Dragan Davidovic förvaltningen av sina två hyreshus på Rosenlundsgatan i Malmö hösten 2017. Han tvingades att ge upp husen, enligt beslut i Svea hovrätt, men fick själv utse en förvaltare. Men nu är värden återigen ett fall för både Hyresgästföreningen, miljöförvaltningen och räddningstjänsten. Det handlar om råttor, rötskadade fönster, fuktskador och undermålig ventilation.
– Det är för jävligt att ha hamnat på listan. Numera tycker jag att jag sköter förvaltningen, säger Dragan Davidovic.

10. Hembla, Stockholmsområdet
Styckvisa renoveringar gör att hyrorna höjs kraftigt och medför buller som gör hyresgäster sjuka. Undermåligt underhåll och ärenden i hyresnämnden och miljöförvaltningen. Tidigare FN-rapportören Leilani Farha har varnat för Hembla som fastighetsägare då kraftiga hyreshöjningar i miljonprogramsområden kan tvinga folk från sina hem. Fastighetschefen Mikael Röjdemark pekar på att bolaget har en ny ägare. Brister ska åtgärdas och värden har gjort sig mer tillgänglig.

11. Nykvarnsbostäder
De flesta av Nykvarnsbostäders 548 hyresgäster är säkert nöjda. Men Hem & Hyras granskning visar att ett tiotal lägenheter på Åshöjdsvägen haft radonhalter som varit uppemot 20-30 gånger högre än tillåtna gränsvärdet. Dokument hos kommunen visar att larm om höga halter kom redan 1991.
– Nu har vi kämpat stenhårt med radonet och nu har vi bara en lägenhet med förhöjt värde. Jag är superledsen att vi hamnat på listan, säger vd Janette Jardefalk.

12. Fastinvest, Göteborg
Försöker säga upp sina hyresgäster för att husen ska säljas och att köparna ska bo i lägenheterna. Ett av hushållen är sjukliga pensionärer i 80-årsåldern som bott i lägenheten i 30 år. Hyresgästföreningen hävdar att det är bostadslägenheter och att värden inte kan säga upp hyresgästerna vid försäljning. Bolagets vd Daniel Abelson säger att det handlar om villor och att det inte går att sälja dessa om det bor kvar hyresgäster. Han har dessutom erbjudit dem att köpa.

13. Näslunds fastigheter, Umeå
Har haft över 260 ärenden hos Hyresgästföreningen för sina fyra hus i Umeå under de senaste tio åren. Fanns med på listan även 2017 och 2019. Det handlar bland annat om inkassokrav riktade mot hyresgästerna, åtgärdsförelägganden och att hyrorna har höjts utan förhandling. Har numera sålt två av fyra hus. Ägaren Staffan Näslund lägger på och trycker bort samtal när vi försöker få en kommentar.

Annons

14. Legato konsult, Göteborg
Omvandlar sitt hyreshus i kulturområdet Klippan i Göteborg till ett lägenhetshotell.
Agerandet fick uppmärksamhet i samband med att Legato konsult försökte säga upp kroniskt sjuka Agnes Fröberg, 85, från hennes lägenhet mitt under pågående pandemi.
Efter att Hem & Hyra skrivit om fallet fick Agnes bo kvar. I mejlsvar hänvisar förvaltaren Ewa Vasilis till att bostaden var gravt vanskött och har svårt att förstå vår smutskastning.

15. Cruuz AB, Östhammar
Tillvaron vändes upp och ner för hyres­gästerna när Östhammars kommun sålde två små hyreshus i Hargshamn. Den nya ägaren, Cruuz AB, inledde med att försöka för­dubbla hyran utan förhandling. Man har försökt att säga upp hyresgäster på felaktig grund. Numera är bara en av de åtta lägenheterna bebodd. I ett långt mejlsvar förnekar ägaren Danielle Hall alla anklagelser och menar att ansvaret vilar på före detta hyresgäster och att Hem & Hyras rapportering är osaklig.

16. Hälsinge kulturfastigheter och Anera fastighets AB, Söderhamn
Kraftigt eftersatt underhåll och brister i ­lägenheterna som inte åtgärdas. Samt en värd som varit svår att nå. Hyresgäster hos Hälsinge kulturfastigheter och Anera i Ljusne har riktat skarp kritik mot bolagen, men få vågar gå ut öppet med den. Efter en ­besiktning av fastigheterna tillsammans med Hyresgästföreningen utlovades bättring, men det tycks hittills inte ha skett. Har inte återkommit med kommentar.

17. Parveny Kaffekullen, Eksjö
I flera år struntade värden i Bernt ­Ljungbergs mögliga badrum. Han satte också upp kränkande lappar i allmänna ut­rymmen och även inne i Bernts ­lägenhet. Till sist blev huset ­tvångsförvaltat. Hyresvärden ­stämde dessutom Bernt men ­förlorade i tingsrätten. Numera är huset sålt. Ägaren Sture Granath tillbakavisar alla anklagelser, men menar att han har retat upp myndigheterna.
– På varje liten ort ska det finnas en bad boy. I Eksjö är det jag, säger Sture Granath.

18. Balder, Åstorp
Hyresgästerna har fått leva med en hyresvärd som är svår att nå och som har låtit mycket förfalla. När Hyresgästföreningen gjorde inventering i drygt 200 lägenheter blev slutsatsen bland annat att hundratals fönster behövde bytas ut. De var ruttna, dragiga och gick inte att öppna. Enligt Balder ska nu samtliga fönster vara bytta. En hyresgäst vittnar om att så är det inte alls.

19. Lars Lamme, Habo
Hyresgästerna var utan varmvatten i flera månader. När obetalda elräkningar på närmare 100 000 kronor gjorde att hyresgästerna riskerade att bli utan el, så beslutade hyresnämnden om omedelbar tvångsförvaltning av fastigheten i Habo i närheten av Jönköping. I somras förlängdes tvångsförvaltningen, mot värdens vilja, eftersom hyresnämnden såg en risk för allvarliga försämringar i förvaltningen om Lars Lamme får tillbaka ansvaret. Har inte gått att nå.

20. BRF Thomsons väg, Malmö
När vattenräkningar inte betalades stod hyresgästerna utan vatten i flera dagar. Ett trasigt gammalt golv som inte åtgärdats på sju år har blivit ett fall för hyresnämnden som dömt ut ett vite på 7 000 kronor. Miljöförvaltningen har pågående ärenden i fastigheten som är mer känd som Kinesiska muren. Hem & Hyra har avslöjat hur Malmö stad via mellanhänder betalat mångdubblade hyror för akutlägenheter i den skandalomsusade bostadsrättsföreningen. Har inte gått att nå.

 

Fakta: Så utser Hem & Hyra Sveriges värsta värdar

Det är Hem & Hyras redaktion som nominerar Värsta värdarna, även om vi har täta kontakter med Hyresgästföreningens jurister. Listan baserar sig på den bevakning vi haft under slutet av 2019 till slutet av 2020. På kommande uppslag hittar du årets värstingar. Här är de huvudsakliga kriterierna till varför de hamnar på listan:

  • Undermålig förvaltning. Värden struntar helt enkelt i att sköta om sina hus och hyresgäster. Som vi berättar om på kommande sidor kan det gå så långt att tak rasar in eller hyresgäster får klara sig utan varmvatten i månader. I undermålig förvaltning inkluderas även att man struntar i att betala räkningarna så att hyresgästerna riskerar att bli utan ström, värme, vatten och avlopp. Och att ta ut oskäligt höga hyror som inte förhandlats.
  • Dåligt bemötande. Värden struntar i att svara på telefonsamtal och mejl. Kommer med grundlösa anklagelser när hyresgäster påtalar fel och brister.
  • Beslut i hyresnämnd/hovrätt/tingsrätt/förelägganden från kommunen. Värden har fått beslut på att det finns brister i förvaltningen. Ännu värre om de inte följs, eller om värden håller sig undan myndigheter som vill delge beslut.
  • Antal berörda hyresgäster. Ju fler som berörs av den bristfälliga förvaltningen, desto värre.
  • Expanderar/säljer. Det är en förmildrande omständighet om en dålig värd har sålt eller försöker sälja sina hus. Liksom det är försvårande om värden köper på sig fler hus, samtidigt som man struntar i att underhålla dem man ­redan har.
Fakta: Därför listar vi värstingarna

Det finns bra värdar. Och det finns ­värdar som skapar små helveten för sina hyresgäster. Det är lika självklart som att efter måndag kommer tisdag.

Med det följer också att den som hyr sin bostad är beroende av att värden fullgör sitt uppdrag på ett seriöst vis.

När Hem & Hyras skribenter far runt i landet möter de ofta glädje, men också bottenlös misär. Vi samlar på oss en skärva av verkligheten här, en där. Men den stora bilden låter sig inte alltid fångas. Det är därför vi nu gör ett försök att samla den här, i Hem & Hyras lista över Sveriges 20 värsta hyres­värdar.

Listan bygger på mängder av ­fakta, som våra 30 ­medarbetare runt om i landet samlat på sig i sin bevakning av hyres­marknaden. Vi har sedan vägt dessa fakta noggrant mot ­varandra ­utifrån en kriterielista.

Läs också Därför är det svårt att stoppa värstingvärdarna Kan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.