Christer, 76 år, fick fira nyårsafton i hissen
Christer Grundberg är 76 år. Han bor i centrala Munkedal hos bolaget Munkbo i en lägenhet han flyttade till 2008 efter att tidigare bott i egen villa.
För några år sedan blev Christer benamputerad, men med hjälp av sin elrullstol klarar han sig själv. Hissen är hans väg till det normala livet. Han kan hälsa på kompisen på första våningen och ta sig till affären eller bara ut på byn för att träffa folk.
Men allt oftare krånglar den gamla hissen och det tar ofta lång tid innan den är körklar och fungerar igen. Det har visat sig att hissdelarna som slits inte längre finns i lager hos tillverkaren. För varje del som går sönder måste det tillverkas en ny och det tar tid.
Läs också: Nu ska miljonprogrammens gamla hissar bytas ut
– Nu sist tog det över två veckor, säger Christer. Då sitter jag där jag sitter. Som tur är har jag en dotter som kan hjälpa mig att handla, annars vet jag inte hur det skulle gå. Och jag har min balkong så jag får lite luft.
Han är inte mannen som klagar, utan är tvärt om väldigt nöjd med sitt liv. Han har själv kostat på och rustat upp sin hyreslägenhet som han hyr av det kommunala bolaget Munkbo. Han prisar vaktmästaren som fixar det mesta, han tycker att bolaget ställer upp och är väldigt bra – om det inte vore det här med hissen förstås.
Christer har själv fastnat i hissen flera gånger.
– Ja, hu ja, många gånger, säger han med ett snett leende. Det händer ofta.
En nyårsafton fastnade hissen mellan två våningar. Christer hade haft en trevlig kväll hos grannen, men ville se fyrverkerierna från sin balkong. Då hostade hissen till och stannade.
– Jag tryckte på larmknappen och det kom några brandmän efter en stund. De lyckades dra mig ut genom en glipa. På den tiden hade jag benen kvar, så det gick lite lättare. Idag hade det inte funkat.
– Men jag hann hem till tolvslaget och kunde se raketerna, säger Christer med ett skratt.
Han kan skoja åt eländet, men säger att han visst blir orolig när hissen krånglar. För det handlar inte bara om att han blir isolerad; trappan är väldigt trång och smal, då hisstrumman tar stort utrymme.
– Man undrar ju vad som händer om man blir sjuk och hissen inte går? Kan de bära mig ner då?
Efter otaliga hisstopp de senaste åren börjar bostadsbolaget nu räkna på vad ett byte av hissarna skulle kosta.
– Det måste bli jättedyrt med alla delar, säger Christer. Så nu hoppas jag verkligen att de satsar på nya hissar i den här husen. Jag kan inte tänka mig att flytta för jag stortrivs, med närhet till allt, bra grannar och en fin lägenhet. Men jag kan ju inte vara utan hiss i flera veckor. Flera av grannarna här i huset vågar inte längre åka hissen om de inte är tvungna. De vill inte fastna. Men jag måste ju åka den och har inget val.
Vid senaste stoppet hoppades Christer på en hyresreduktion, med halva hyran. Men det blev nej till det. Och Hyresgästföreningens jurist Lennart Björkman säger att man inte kan förvänta sig några större belopp för en krånglande hiss. Det är först när man inte alls kan bo i sitt hem som det blir större ersättning att kräva.
– Jag fick en orkidé av bolagets vd och några lunchkuponger. Jag är inte arg på bolaget, för de gör säkert så gott de kan, säger han. Men nu måste de se till att vi får säkrare hissar.
Och när Hem & Hyra pratar med Munkbos vd Henrik Gustafsson berättar han att Christer snart kan få en ny, betydligt säkrare hiss i sitt hus.
– Jag beklagar att Christer drabbats så hårt. Men nu börjar arbetet med att byta ut de gamla hissarna i det här bostadsområdet. Det är fem sex hissar som ska bytas och det kommer att kosta cirka fyra miljoner kronor, säger Henrik Gustafsson.
Han kan inte säga när Christers hiss byts ut men arbetet börjar nu under 2021.