Annons

Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Nacka Mögel, sönderborrade toalettdörrar och förfall. Ändå menar Marie Eneqvist, ordförande i Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse, att lägenheterna i huset stiftelsen hyr ut är bland de topp tio finaste i Stockholm. En av hennes kommentarer om hyresgästerna: ”Det är inte jävligt synd om dem överhuvudtaget.”
Foto: Emma Johansson
Konstnärerna och syskonen Kajsa och Olle Nymans ateljéer och ett hyreshus förvaltas av en kulturstiftelse med deras namn.

– De där hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig som privatperson som lägger hela min fritid på att driva det där stället. Att ni på Hem & Hyra ska skriva en artikel om att det är jättesynd om de där hyresgästerna… Det är inte jävligt synd om dem överhuvudtaget.

Hade du velat bo i det huset med den inomhusmiljön?

Läs ocksåBlev utelåst på fyllan och försökte ta sig in med vinkelslip – nu vräks mannenBilden visar en skadad dörr, efter att hyrergästen försökt ta sig in genom låset.

– Vet du vad, det finns säkert tusen personer som skulle vilja bo där. Jag har varit inne i alla lägenheter. De har takmålningar, kakelugnar och betalar 6 000 kronor för en trea på 70 kvadratmeter med egen sjötomt och brygga.

Men hade du velat bo där?

– Nej, jag skulle inte vilja bo där för jag har valt en annan boendeform. Om jag inte bodde i ett boende jag själv äger, då skulle jag stå ut med bra mycket för att bo där dessa hyresgäster är. Man kan tänka sig så här, man får vad man betalar för. Köper man en bil för 35 000 kronor, ja då kanske den inte rullar fram och tillbaka till Göteborg. Jag skulle säga att de där hyreslägenheterna är bland topp tio i hela Stockholmsområdet. Hur många hyresrätter har en egen sjötomt?

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Men det har ju inte skett något underhåll sedan 1980-talet?

– Det där stämmer inte alls. Hyresgästerna har fått nya tvättmaskiner, nya spisar och vi har installerat ventilation. Du har ju ingen jävla aning överhuvudtaget. Eftersom det är fukt på vinden, så har vi spikat igen vindsluckorna så att det inte ska kunna komma ner dålig luft. Vet du vad hyresgästerna har gjort då? Ja, då har de öppnat upp dem igen, för att de använder det utrymmet som förvaring.

Magnus Flobecker och Marianne Soronen bor i lägenheterna med tillgång till vinden. Magnus Flobecker berättar att hans vindslucka inte har spikats igen och är fullt fungerande. I Marianne Soronens lägenhet har vindsluckan delvis tätats, men alltid gått att öppna.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Planerna på avveckling

Okej, men om vi släpper huset för en kort stund, hur ser planen ut för framtiden?

Annons

– Det har inte du något att göra med faktiskt. Vi är en stiftelse och vi vet att vi är ålagda att göra vissa förbättringar innan årsskiftet.

Jag har läst ett styrelseprotokoll från 2022 där det står att ni önskar avveckla alla privata hyresgäster inom fem år. Hur är det tänkt att det ska gå till?

– Jag vet inte vad du pratar om överhuvudtaget. Det finns inget styrelseprotokoll där vi säger att vi ska avveckla hyresgästerna. Vi lägger ner all vår fritid på att få den här stiftelsen att överleva och för att den inte ska hamna i klorna på Nacka kommun. Då sitter vi såklart på våra styrelsemöten och diskuterar hur vi kan komma vidare, säger Marie Eneqvist och fortsätter:

– Du tycker att det är så roligt med de här stackars hyresgästerna som bor i det här förfärliga huset som det är mögel i och att vi nu har blivit dömda. Men vi kommer att åtgärda det vi har blivit ålagda att göra innan årsskiftet.

Ni kommer alltså att följa åtgärdsföreläggandet?

– Det är klart att det kommer att genomföras, på ett eller annat sätt. Vi har inga pengar att betala något vite med. Men det kommer också innebära att fastigheten totalrenoveras och att hyresgästerna inte kan bo kvar under tiden.

Framtida renovering

Jag såg att ni har vänt er till Kammarkollegiet och bett om tillstånd att få sälja fastigheten, är det något som kommer att ske i framtiden?

– Om du skulle gå till banken och säga ”jag skulle behöva låna lite pengar här”, tror du att du kan få låna på någonting som inte är säljbart?

Annons

Nej.

– Precis. Det har varit en enormt lång process. Först tog det 18 månader att stycka av tomten, vilket banken kräver. Sedan tog det ytterligare nio månader hos Kammarkollegiet. Samtidigt har hyresgästerna vänt sig till hyresnämnden, och det är en process som har kostat stiftelsen 450 000 kronor. Det är ju pengar som man hade kunnat lägga på annat. Efter den här framtida renoveringen så kommer det att bli en annan hyressättning. Och det är ju det hyresgästerna inte vill.

Magnus Flobecker och Marianne Soronen lyfter fram att deras hyror förhandlas mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen, och höjs enligt gällande indexet. De motsätter sig inte en renovering av tak, fasad eller ventilation.

– Vi har varken bråkat med henne personligen eller med stiftelsen, all kommunikation har skett sakligt utifrån lagar och regler via Hyresgästföreningen, kommunen och hyresnämnden, säger Marianne Soronen.

Magnus Flobecker fortsätter:

– Vi beskrivs som bråkiga när det enda vi vill är att våra hyror ska gå till att underhålla huset, i stället för rakt in till stiftelsens kulturverksamhet.

Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.