Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Är det verkligen läge att höja hyrorna?

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

För en tid sedan stoppade en äldre dam mig när jag var ute och gick. Hon ville prata om sin pension och bad mig komma upp för att höra hennes berättelse. Vid hennes köksbord konstaterar jag att marginalerna är väldigt små. Varje månad får hon ut knappt 11 000 kronor och då är hennes bostadstillägg på drygt 5 800 kronor inräknat. Hennes hyra är 6 300 kronor. ­Varje månad har hon alltså runt 4 700 kronor kvar att leva på. Trots ett ganska omfattande funktionshinder som uppkommit av en stroke tidigare i livet hanterar hon sin vardag helt själv. Innan jag går säger hon ”Du förstår Marie, jag har inte råd med hemtjänst”. Coronatider eller inte så handlar hon med hjälp av färdtjänst, hon städar och tvättar i tvättstugan. Hon är över 70 år har stora funktionshinder men får lov att klara sig själv.

I tider då det återigen är dags att förhandla våra ­hyror bär jag med mig hennes berättelse. Men inte bara hennes utan alla andra som ringer eller mejlar mig. Vanligt hyggligt folk i olika åldrar som är bekymrade över en tuff ekonomi. För covid-19 är inte en vanlig sjukdom. Den har också fört med sig att många är permitterade, varslade eller uppsagda. Enligt en enkät där Hyresgästföreningen ställt frågor till hyresgäster uppger 68 procent att de känner stor eller viss oro över att deras privatekonomi kommer påverkas negativt på grund av pandemin.

Det är glädjande att smittspridningen nu är på lägre nivåer och att antalet dödsfall sjunkit kraftigt i Sverige. Samtidigt ökar spridningen i flera andra delar av världen och Folkhälsomyndigheten spår lokala utbrott i landet framöver. Den främsta faktorn för att förhindra smittspridning är att hålla distans och stanna hemma i så stor utsträckning som möjligt. För riskgrupper är hemmet det främsta skyddet. Vi befinner oss i en alldeles särskild situation och människors möjlighet att bo kvar i sina hem är viktigt. Att inte öka trångboddheten är avgörande för att förhindra vidare smittspridning och skydda riskgrupper.

Coronan har slagit olika i olika delar av landet och arbetslösheten ligger på 9 procent. Det är värre än under finanskrisen. Hyreshöjningar riskerar att knuffa redan hårt ekonomiskt prövade hushåll över kanten. Det är en utveckling som vore förödande för Sverige.

Är det verkligen rätt läge att höja hyrorna eller är detta ett år för extrem återhållsamhet?

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.