Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Den nya lagen skiljer på fattiga och rika

Tänk er följande scenario: En nyanländ kvinna med lärarexamen och en av Sveriges rikaste män står inför skranket, var för sig åtalade för samma brott.

De har folkbokfört sig på felaktig adress. Ingen av dem säger sig veta att de gjort något olagligt. Ingen av dem har tjänat något på upplägget. Bägge har bara försökt lösa en knepig situation på ett smidigt sätt.

Läs ocksåFastighetskungen frias från åtal om folkbokföringsbrott

Den förstnämnda är utan fast bostad, den andre är utsatt för trakasserier. Mannen har själv betalt advokaten i rätten och får en hel dag på sig, kvinnan har inte rätt ens till offentlig försvarare och fallet är avgjort på en timme. Mannen frias, kvinnan döms till böter.

Och nu har det hänt igen. Samma brott, olika utfall. När Erik och Emelie separerade skrev de under tre månader barnen på Eriks felaktiga adress. De förstår inte ens vad de är anklagade för i den snabba processen i rättssalen (utan rättsligt stöd) men döms till dryga böter.

Det handlar om den nya folkbokföringslagen som skärptes sommaren 2018. Då blev det straffbart att skriva sig på felaktig adress. Hem & Hyra har granskat alla de 123 fall som lett till åtal, exemplen ovan är tre av dem. Vår granskning visar att fyra av tio som åtalas är hemlösa. Bara ytterst få av åtalen går att härleda till brottslighet eller välfärdsfusk.

Läs ocksåHemlösa och utsatta görs till kriminella när staten vill ta kontroll över adresskaoset

Granskningen har väckt starka reaktioner ända upp till skatteutskottet. Justitieminister Morgan Johansson säger att meningen med lagen inte är att sätta dit utsatta, men gör inget för att säkra att så blir fallet. Lika ovetande som medborgarna verkar vara om den nya lagen, lika svarslösa är regeringen inför effekten av densamma.

Vi tittar lite närmare på de tre fallen ovan.

Annons

Balders vd Erik Selin och hans vice vd Sharam Rahi har skrivit sig på företagets huvudkontor under ett knappt år respektive ett och ett halvt. Bägge säger sig vara utsatta för hot och trakasserier och polisen bekräftar att så varit fallet.

Läs ocksåHon skrev sig hos en kompis för att få viktig post – nu nekas Mariam medborgarskap

Erik Selin och Sharam Rahi får en hel dag på sig i tingsrätten. De har varsin försvarsadvokat med sig samt flera försvarsvittnen. Bolagsjuristen har också under förundersökningen mailat till skatteverkets utredare och hänvisat till sina kontakter med förundersökningsledaren. Han åberopar tre gånger också justitieminister Morgan Johanssons påstående i en intervju i SR att avsikten med skärpningen inte är att oskyldiga ska drabbas.

Båda Erik Selin och Sharam Rahi frias helt.

Fatin behövde en lösning för att få sin post och betala räkningar. Hon och maken hade just mist sitt andrahandskontrakt och flyttar in till sonen på hans lika svarta andrahandskontrakt. Där får bara fyra personer var skrivna, Fatin blir över. Lösningen blir en postbox på andra sidan Göteborg.

Hon får en tolk på högtalartelefon vid förhöret hos Skatteverket. Hon har inte rätt till en offentlig försvarare under rättegången och döms till böter på 3500 kronor.

Erik och Emelie skilde sig och Erik flyttade till en adress han inte får skriva sig på. Under några månader uppger han därför en studio i ett industriområde som sin adress. När Emelie ska studera utomlands skrivs barnen under tre månader på Eriks adress.

Annons

Nu är fallet avgjort. Tid i rättegångssalen: en timme. Ingen offentlig försvarare. Dom: Erik döms till böter på 21 000 kronor, Emilie ska betala 3 500 kronor. Åklagaren Alexander Malmgren, landets mest ihärdige adressjägare, kommer att överklaga domen för att försöka höja Emelies böter.

 

För Fatin, Erik och Emelie är utgången rätt given. Åtta av tio åtal i Göteborg (som står för absoluta majoriteten av åtalen) får fram till årsskiftet fällande domar. Hem & Hyra har alltså kunnat visat att den nya lagen slår mot den som saknar bostad, är utsatt och hotad eller separerar. De verkligt kriminella åker däremot inte fast i någon större omfattning.

Om du har pengar och position så kan du dessutom frias för brottet med precis samma argument som hemlösa, utsatta eller skilsmässopar döms till dryga böter.

Alla lika inför lagen? Nej, sannerligen inte.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Läs också Var det det här du ville, Morgan Johansson? En halvtimme i rätten kunde ha sabbat Mariams liv - men någon råkade bry sig
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.