Deras arbetsplats är ditt hem – och där har hoten och våldet ökat
Det är en tidig morgon och du tar en snabb dusch före jobbet. Hela golvet svämmar över – det är stopp i avloppet igen. Du går vidare ut i köket för frukost men upptäcker att kylskåpet är alldeles för varmt. All mjölk har surnat. Igen.
Vem ringer du då? Knappast Ghostbusters. Hoppet står i stället till fastighetsskötaren eller bovärden i ditt hus. Med lite tur är problemet fixat i närtid och livet går vidare.
Fastighetsskötare och bovärdar gör ett vardagsjobb som i nio fall av tio är mycket uppskattat.
Men ibland går det fel.
Som fastighetsskötare ringer man på dörren och vet inte vad som väntar. Det kan vara en ensam människa, någon som lever i uppenbar misär, en familj i kris, en psykiskt sjuk person. Ovissheten tär.
Skulle besikta en spis – blev knivhotad
Vår granskning visar att hoten mot fastighetsskötare och bovärdar ökar. Och mörkertalet är stort. Oftast handlar det om just hot och hat; verbala attacker eller smutskastning på nätet. I några fall också om fysiskt våld som misshandel och knivar.
För Henrik Jönsson, som är bovärd i Göteborg, ställdes allt på ända förra hösten. Han skulle hem till en hyresgäst för att besikta en trasig spishäll. I stället blev han hotad med kniv av hyresgästens exman.
Efteråt tänker han på vad som kunde ha hänt. ”Tänk om jag hade blivit knivhuggen? Jag tänkte på mina små flickor som jag har därhemma.”
– Samhället är tuffare i dag och fastighetsskötarna är en utsatt grupp som får känna av det, menar Camilla Claesson som är miljövärd hos Familjebostäder i Göteborg.
Vår granskning av fastighetsskötarnas situation visar att det stämmer. De bovärdar, fastighetsskötare och bostadsbolag vi pratat med delar bilden.
– Man vet aldrig vad man stöter på, säger David Sjörén, som jobbat många år som fastighetsskötare och nu är fackligt ombud på heltid. Han har själv blivit hotad vid ett flertal tillfällen.
De hotfulla situationerna kan uppstå var som helst i fastigheten.
– Det finns källarlokaler där hemlösa kan bosätta sig.
Största förändringen rör psykisk ohälsa
Hem & Hyra har tidigare granskat hur psykiskt sjuka människor faller igenom samhällets skyddsnät och bor i stor utsatthet i våra bostadsområden. Det är ofta fastighetsskötaren som tar smällen av den utvecklingen.
Även bostadsbolagen märker att tonen har blivit hårdare. Den största förändringen rör just psykisk ohälsa, säger Anna Hellman på Einar Mattsson.
– Sedan pandemin ser vi en ökning av människor som skulle behöva mer hjälp och stöd i sitt boende av socialtjänsten och psykiatrin.
Fastighetsskötare kommer in i folks hem på ett sätt som få andra gör. I de allra flesta fallen är det positiva möten. Ändå är oron för vad som ska hända bakom nästa dörr en daglig följeslagare för många.
Så ska det inte behöva vara.