Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Det är fritt fram för ­oseriösa värdar att övervaka hyresgäster

Susanne al-Baidhani rotar i en rotting­korg hemma i köket. Långt ner i ­botten ligger den – uppsägningen från värden. Susanne, hennes man Ahmed och deras tre barn har bott arton år i lägenheten i Nyvång utanför skånska Åstorp. Nu hotar hyresvärden makarna Bou att sätta punkt för det.
Sju kameror har värden satt upp. En på varje sida av huset, plus i tvättstugan, i källaren och i trapphuset. De övervakar varje steg familjen tar.
”Det är så sjukt, vi kan inte vara någonstans utan att bli filmade”, säger Susanne al-Baidhani.
Susanne al-Baidhani har anmält värden till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. De är ansvariga för att stoppa olagliga kameror. Resultat: värden makarna Bou fick ett brev från myndigheten och svarade i stället med att sätta upp ännu fler kameror.

Sannolikt toppen av ett isberg

Privata hyresvärdar får sedan 2018 sätta upp kameror utan att först söka tillstånd. Snart kommer troligen en ny lag som tillåter kommunala värdar att sätta upp kameror utomhus utan tillstånd.
Vår granskning visar att närmare hälften av alla hyresvärdar har satt upp fler kameror sedan lagen ändrades.
Många hyresgäster tycker att kamerorna skapar trygghet och kan förhindra kriminalitet. Men vi har hittat ett trettiotal fall där hyresgäster har anmält till IMY att värden använder kamerorna för otillåten ­övervakning. Det är sannolikt toppen av ett isberg.
När IMY får in anmälan händer det vanligtvis inte mer än att de skickar ett brev till värden. För att dra i gång en tillsyn krävs att man som hyresgäst anmäler igen. Flera av de hyresgäster som vi pratat med tycker inte att det lönar sig att klaga igen när ändå inget händer.
För Susanne al-Baidhanis del ledde det tvärtom till att värden satte upp ännu fler kameror.

Behövs en myndighet med muskler

Stefan Larsson i Stockholm är 82 år och snart den enda hyresgästen i sitt hyreshus. Många av lägenheterna har gjorts om till hotell. För några år sedan satte Stefans värd upp en kamera i trapphuset. Stefan är övertygad om att värden samlar bevis att använda för att vräka honom.
Man kan hoppas att de allmännyttiga värdarna har lite bättre omdöme när de får samma möjligheter. Säker kan man dock inte vara: 2020 fick kommunala Uppsalahem en sanktionsavgift på 300 000 kronor för en kamera som filmade rakt in i en hyresgästs lägenhet. Flera liknande fall finns.
Om värdarna ska få fritt fram så borde det åtminstone finnas en myndighet med muskler nog att hålla efter dem. Tills det sker kommer oseriösa värdar att kunna fortsätta jaga hyresgäster med sina kameror.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.