Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Det är gemenskapen som är vår starkaste tillgång i krisen

Marie Linder

Trygghet har varit ett återkommande tema under det senaste året. Hyresgästföreningen har genomfört hundratals trygghetsvandringar som en naturlig del av vår verksamhet. Som hyresgäster känner vi våra bostadsområden och vet vad som kan behöva förändras för att göra dem tryggare. Men jag är också övertygad att aktiva hyres­gäster bidrar till bättre bostadsområden. Vi ska inte låta kriminella bli tongivande, därför måste alla vi andra arbeta tillsammans mot det.
I samband med pandemin blev vi varse om att vi lever i ett väldigt sårbart samhälle. I dag vet vi att det är krig i vårt närområde och även att klimatförändringar snabbt kan komma att påverka vår vardag. Därför har det blivit vanligare att prata om hemberedskap.

Hemberedskap är bredare än så

Hemberedskap är något som Hyresgästföreningen börjat jobba mer aktivt med i flera lokala hyresgästföreningar. Många förknippar ordet med att köpa en batteridriven radio och extra konserver. Alla som har varit med om ett strömavbrott känner säkert igen sig när man ska leta fram den där ficklampan som man lagt någonstans, eller ska ta fram extra stearinljus ur lådorna, men jag menar att hemberedskap är bredare än så.
Men det handlar inte bara om att vara förberedd för krissituationer. Att bygga en starkare hemberedskap kan börja med något så enkelt som att säga hej till grannen, så att det går att knacka på när man inte hittar ficklampan, eller glömt att köpa stearinljus och fråga om de har extra att låna ut. Det handlar om att bygga starkare relationer med grannarna och öka sammanhållningen.
Som hyresgäster är vi en del av en gemenskap, ett ­hyresgästkollektiv där många av oss redan är vana att dela på gemensamma ytor.

Öka tryggheten och stärka gemenskapen

Är ni flera som har intresse så går det att organisera informationsmöten eller workshops i föreningslokalen där hyresgäster kan lära sig om vikten av hemberedskap och hur man praktiskt kan förbereder sig. Genom att bjuda in experter inom området, såsom brandmän, sjukvårdspersonal eller katastrofhjälpare går det att få värdefulla råd om hur man kan tänka och gå till väga.
I min egen förening har vi haft en studiecirkel om hemberedskap. Förutom att det är ­spännande och roligt så får man massor av ­praktiska tips om vad man kan göra om till ­exempel vattnet eller elen skulle stängas av eller hur gemensamma måltider kan spara mycket resurser.

Genom att arbeta tillsammans och engagera sig i sitt hyreshus och bostadsområde kan vi inte bara öka vår egen trygghet och beredskap utan också stärka gemenskapen. För om krisen skulle komma är det samarbetet och gemen­skapen som kommer att vara vår starkaste tillgång.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.