En totalrenovering av bostadsbidraget skulle göra stor skillnad för många
Har du sökt bostadsbidrag någon gång? Blev din ansökan beviljad eller avslagen? Förmodligen fick du nej, eftersom de flesta får avslag – bara tre procent får bostadsbidrag. När Hyresgästföreningen nyligen granskat bostadsbidraget ser vi att allt färre är berättigade till det. Vår granskning visar faktiskt att bidraget snart helt avvecklat sig självt.
Men att färre kvalificerar sig betyder inte att färre har behov. Tvärtom. Problemet är att bostadsbidraget inte alls hängt med i utvecklingen, det står kvar och stampar på 1990-talets hyres- och inkomstnivåer.
Ur den kampen föddes Hyresgästföreningen
Jag tänker ofta på hur bostadssituationen i Sverige förändrats sedan bostadsbidraget infördes på 1930-talet. Då var det en viktig reform för att hjälpa trångbodda och fattiga barnfamiljer att bo i hälsosamma, moderna hem. Vid den tiden hade Sverige Europas sämsta bostadsstandard. Många arbetarfamiljer bodde fruktansvärt trångt och eländigt. Det var inte ovanligt att flera familjer delade på en lägenhet eller att en familj bodde i ett enda rum under usla förhållanden. De dåliga förhållandena, särskilt i städerna, gjorde att tuberkulos och andra sjukdomar spred sig.
I Per Anders Fogelström älskade romansvit Stad skildras livet i Stockholm kring förra seklets början. I böckerna får vi följa dalkullor som tog sig till staden för att arbeta, arbetarfamiljer och ensamstående mammor.
På den här tiden flyttade många till Stockholm för att få ett bättre liv, det var i staden jobben fanns. Men i seklets början var livet i Stockholm oerhört tufft för många. Fattigdomen var enorm och bostadsbristen nästan ofattbar. Jag blir alltid lika berörd av Fogelströms skildringar av livet i staden, av hur människorna levde och bodde, om livet på gatorna och i hemmen. Hur trångbodda och utlämnade många var. Men att många – trots utsattheten – kämpade för att förändra och sparka ut förlegade strukturer. Ur den här kampen och ur en vilja att skapa bättre levnadsvillkor och bostäder föddes Hyresgästföreningen.
Kommer fajtas för nytt bostadsbidrag
Det går såklart inte att jämföra livet i dag med det på 1930-talet, på många sätt har vi kommit otroligt långt från den verklighet Per Anders Fogelströms skildrar. Men trots det kämpar alltför många i dag med att få ekonomin och livet att gå ihop. Nyligen frågade vi på Hyresgästföreningens sociala medier om våra följare någon gång lånat pengar till julklappar. De många svaren vi fick bekräftar bilden av hur tufft många har det med skenande matkostnader och höga hyreshöjningar. En person skrev: ”Jag behöver ta lån för att tanka bilen. Jul är inte att tänka på ens.”
Det finns otroligt mycket kvar att göra. Det här gör att jag inte kan känna mig nöjd och att jag vill fortsätta ta fajten för våra medlemmar och för Sveriges hyresgäster. Det kommer jag, tillsammans med alla förtroendevalda och anställda på Hyresgästföreningen, fortsätta göra och vi kommer aldrig ge oss. En av de saker jag kommer fajtas för 2025 är en totalrenovering av bostadsbidraget, för jag vet att det skulle göra skillnad för många barnfamiljer och unga.