Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Hyresgästerna kämpar med ekonomin – värdarna vill höja hyran ännu mer

Viveca, Kristoffer, Barbro och Sarah. Fyra hyresgäster i olika åldrar och från olika delar av landet. Alla har de drabbats hårt av de rekordhöga hyreshöjningarna i år.
För Barbro Kårbro, 68 år, på Gotland blev värdens första krav på 17,53 procent droppen. Tryggheten försvann efter år av skrämseltaktik från den kommunala värden Gotlandshem. Hon lämnade ön och flyttade till fastlandet, nära sin syster i Vimmerby. ”Min syster får stötta mig ekonomiskt.”
Sarah Olsson, 34, i Ånge är ensamstående mamma med fyra barn. Hon har precis blivit klar med sin utbildning till sjuksköterska och bor i en tvåa nära barnen och exmannen. Glass och godis till barnen får hon säga nej till. Drygt 300 kronor mer i hyra i månaden gör att allt som inte är nödvändigt får stå på vänt.

Högsta höjningen andra året i rad

Viveca Settergren, 78 år, bor hos Valbohem i Färgelanda. Hennes värd höjer hyran mest av alla i år om man ser till snittet – 6,4 procent. Men det är knappast ett rekord hon tänker fira. Hon är inte ensam om att oroa sig för ekonomin. ”Jag tycker man ser att folk går omkring och är bedrövade.”
För Kristoffer Persson, 40 år, i Svedala är årets förhandling som en grym repris av förra årets. För andra året i rad har just hans lägenhet fått en av landets högsta hyreshöjning, 7 procent i år och 8 procent förra året.
Kristoffer har kämpat med psykisk ohälsa hela livet och året som gått har varit tufft privat. Han har varit sjukskriven på halvtid. Under tiden har ekonomin tagit stryk. Hyressmällen gör inte saker lättare, de pengar han sparat till att ta körkort har i stället fått gå till att betala hyran.
Viveca, Kristoffer, Sarah och Barbro. Fyra hyresgäster som visar att marginalerna krymper rejält och att livet får anpassa sig för att få slutnotan att gå ihop. På två år har hyrorna i snitt gått upp med nära tio procent för landets hyresgäster. Snitthyran för en trea låg förra året på 8 095 kronor. Med årets höjning stiger den till 8 513 kronor – nästan 500 mer på bara ett år!

Lönar sig att lämna förhandlingsbordet

Man skulle kunna tro att fastighetsvärdarna är nöjda med detta. Men icke. Fler förhandlingar än någonsin har strandat. I stället är det Hyresmarknadskommittén (för hyresgäster som bor hos kommunala värdar) eller en så kallad skiljeman som satt hyran.
Det lönar sig för fastighetsägarna att lämna förhandlingsbordet – snittet för de hyror som gjorts upp av skiljeman eller Hyresmarknads­kommittén är 5,5 procent jämfört med 5,2 procent totalt, visar vår under­sökning. Årets snitt på 5,2 procent är en rätt rejäl ökning från förra årets 4,2 procent.
Vi har samlat resultatet av de hittills avslutade hyresförhandlingar i landet. Här kan du se hur mycket din hyra höjs.
Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.