Jag önskar mig mer samarbete över partigränserna nästa år
Vad betyder julen för dig? För många är julen en högtid som man längtat efter hela året, nåt som lyser upp vintermörkret med tända ljus, pyssel, god mat och extra tid att träffa vänner och familj. Dom som inte firar jul kanske ser fram emot röda dagar och välkommen ledighet. För min del börjar julen hemma på Koriandergränd med julgranstävling på första advent. Då lyser vi gemensamt upp vårt bostadsområde och många tomtar kommer på besök. Jag är lyckligt lottad med stor familj som tycker om att umgås, ett tryggt hem och ett kvarter med fin granngemenskap.
Men för alldeles för många bland oss innebär julen inte någonting positivt. Den kan i stället betyda en ekonomisk stress och en klump i magen över förväntningar och ökade kostnader. Julklappsförväntningar, att barnen är hemma från skolan flera veckor och behöver aktiveras, alla extra mål mat som ska lagas. Det kan bli en tung belastning för en redan ansträngd plånbok. Eller frånvaro av sammanhang som gör att julen kan bli en väldigt ensam tid.
Drabbar hyresgästernas plånböcker väldigt hårt
I år har vi fått höra att antalet barnvräkningar slagit rekord. Det gör mig väldigt ledsen att vi i ett land som Sverige går åt så fel håll. Och flera år i rad har vi haft stora kostnadsökningar i samhället, med skenande hyror och ökade matkostnader. Det drabbar hyresgästernas plånböcker väldigt hårt. Hyresgäster har mindre ekonomiska marginaler än andra dom som till exempel bor i ägt boende. Och den undersökning vi gjorde tillsammans med Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset i våras visar att många barnfamiljer har det oerhört tufft.
Här måste politiken göra mycket mer. Socialförsäkringsminister Camilla Waltersson har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta reda på varför antalet vräkningar av barnfamiljer ökat. Det är bra men nu måste det gå snabbt. En dag kan kännas som en evighet för ett barn som lever i otrygghet och utsatthet. Mer behöver göras för dom som har det tuffast bland oss.
Önskar att fler fastighetsägare blir mer återhållsamma
Det jag önskar inför nya året handlar både om vad jag hoppas att vi ska få mindre, men även mer av. Jag önskar att Sverige antar en nollvision mot barnvräkningar och att inga barn ska behöva bli av med sina hem. Jag önskar att färre svenska barn ska behöva lägga sig hungriga. Att färre pensionärer, mammor och pappor ska behöva oroa sig över att ha råd att betala hyran och det allra nödvändigaste. Jag önskar att fler fastighetsägare blir återhållsamma i sina hyreshöjningar. Att det byggs fler lägenheter som vanligt folk har råd att bo i, och att fler får bo i områden som känns trygga. Och jag önskar mig mycket mer samarbete över partigränserna och större politisk vilja att hitta gemensamma lösningar på strukturella problem.
Men jag hoppas också att vi alla tillsammans försöker bidra till att göra julen till en tid när vi bryr oss om varandra. En tid då vi anstränger oss för att skapa tid för omsorg och trivsel bland våra nära och kära men också kollegor och grannar. Kanske kan vi hjälpa en äldre granne att julhandla, eller erbjuda att ta in posten eller vattna blommorna ifall grannen ska resa bort. Och framför allt inte glömma bort det där viktiga småpratet på gården eller säga hej till varandra i trapphuset.