Var det det här du ville, Morgan Johansson?
Det låter så bra. Äntligen en lag som slår mot dem som utnyttjar systemet. De som fuskar med bidrag och tjänar pengar på svartkontrakt. Så var tanken med den nya lagen som kom sommaren 2018. Nu skulle äntligen polisen och Skatteverket komma åt fifflarna och de kriminella. Redan då anade vi på Hem & Hyra oråd.
Vi har flera gånger grävt djupt i adresskaoset. 200 000 svenskar bor inte på den adress där de är skrivna, vilket Hem & Hyra tidigare avslöjat. Men skälen är långt ifrån alltid att lura systemet. Det stavas istället Bostadsbrist. Det är nyanlända, unga eller separerade som tvingas skriva sig på fel adress.
Justitieminister Morgan Johansson sa dock tidigt att oskyldiga inte ska drabbas. Det är skurkarna som regeringen vill sätta fast, inte de hemlösa eller utsatta. Så fel han hade.
Vi har tittat närmare på hur det egentligen blev. Vi har kollat vartenda ett av de hittills 123 åtal som väckts sedan lagen trädde i kraft. Resultat: det är mycket få kriminella som åker dit men däremot många oskyldiga. 50 av 123 åtal faller över människor som är hemlösa. 11 fall kan vi koppla till en hotbild mot personen i fråga och 8 fall till separation eller skilsmässa. Bara 12 fall kopplas till bostadsfusk och 11 till bidragsfusk. Fyra av 123 fall kopplas till brottslighet, oftast knarkförsäljning.
Det var ju inte så det skulle bli.
Vi har mött Fatin och Mariam. Fatin bor i Göteborg, den stad där jakten på falska folkbokföringsadresser drivits allra hårdast. Hälften av åtalen kommer därifrån. Fatin var utbildad lärare i hemlandet och har alltid strävat efter att göra rätt för sig. Hon skaffade en postbox under de första åren i Sverige när hon flyttade runt för att vara säker på att hon fick posten. Hon skrev sig också där i sju månader eftersom hon inte hade möjlighet att göra det där hon egentligen bodde.
Mariam och hennes familj skickades runt av socialtjänsten på olika tillfälliga boenden, ofta en vecka i taget. För att inte missa någon post skrev hon sig hos en väninna hon träffat i kyrkan. Värden kollade upp vilka som folkbokfört sig i fastigheten och polisanmälde Mariam.
Fatin och Mariams berättelser är rätt typiska för dem som döms för folkbokföringsbrott. Fatin, som aldrig medveten brutit mot någon lag, drömmer mardrömmar om fönsterkuvert. Hon har nu ett ordnat boende som inneboende men får dagsböter.
För Mariam är konsekvensen direkt förödande – hon nekas ett svenskt medborgarskap. Migrationsverket anser hennes leverne som klandervärt.
Sorgligast av allt: justitieminister Morgan Johansson, som i en intervju med Sveriges Radio lovade att oskyldiga inte skulle drabbas, vägrar svara på våra frågor.
Det är för bedrövligt.