Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

När Sverige töms kommer fler hyreshus att rivas

Var finns solidariteten när rika kommuner skickar människor utan arbete till oss? Kommunalrådet Åsa Haakman-Feldt (S) leder en kommun som måste halvera försörjningsstödet för att klara ekonomin. Hon skräder inte orden när hon ska förklara varför Filipstads ­kommun väljer att riva ett hyreshus med 18 lägenheter i Nykroppa istället för att sälja det. De har helt enkelt fått nog.
Nykroppa i Värmland ligger högt på vår helt unika 100-lista över de orter i Sverige som minskat mest. Erfarenheter av vad det kostar att sälja ut allmännyttan till lycksökande värdar är dåliga. Försäljningen ger en liten vinst till kommunen men om värdarna hyr ut till hyresgäster från rikare delar av landet får de istället stå för försörjningen.
Det är skälet till att hyreshuset som ligger mitt emot den stängda Coopaffären (för övrigt kooperationens första butik i Värmland) kommer att rivas. Trots att det finns köpare.

Social dumpning kallas fenomenet som vi allt oftare har skäl att skriva om. Det adderas till annat som ­orterna redan brottas med. Samhällsservicen minskar i takt med invånarantalet. Mataffärer slår igen, apotek och systembolag flyttar allt längre bort. Avstånden i mil och levnadsvillkor ökar.
Stora delar av Sverige töms.
Ett år av mitt liv har jag tillbringat i den lilla byn Vickleby på Öland, i Mörbylånga kommun. Om det året finns det mycket att säga, en hel del gott. Men vinterkvällarnas becksvarta mörker och de tre insnöade veckorna hör inte dit. Det var med ­blandade känslor jag flyttade norrut.

Vi har grävt djupt i statistiken och listar de 100 tätorter som minskat mest under de senaste 50 åren. Genom att titta på närheten till samhällsservice av olika slag har vi också kunnat betygsätta dem. Det ger lite perspektiv.
Det handlar inte bara om traditionella avfolkningsbygder. Titta på kartan och listan över de 100 orter som minskat mest – säkert hittar du en ort i din närhet!
Vår reporter reste till Nykroppa och till Degerhamn för att ta reda på hur det är att vara hyresgäst där. Vi fann både framtidshopp och dystra tongångar. Tomma lägenheter, nedlagda arbetsplatser och en åldrande befolkning målar en mörk bild.

Hoppet står till människorna. I Nykroppas folkpark har ideella krafter lagat taket och förbereder för bergvärme. Kanske kommer dansbanan att kunna fyllas igen? Två hundra invånare i Degerhamn har köpt aktier i ett bolag som åter vill öppna mataffären i Södra Möckleby på Öland.
Men för att orterna ska klara sig på sikt behövs unga människor och arbetsplatser. Med modern teknik borde det vara möjligt att skapa arbetsplatser långt från de större städerna. Hyresgästen Staffan Lagerström i Degerhamn drömmer om ett öländskt Silicon Valley i miniformat. Då skulle hyreshusen kunna fyllas av liv igen!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.