Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Unga med rivningskontrakt lever farligt

Okej. Det här har kanske varit ett avlopp en gång i tiden, men det är typ femtio år sedan.

Rörmokarens dom är hård. Och notan saftig, 3 000 kronor för att vara exakt.

Men låt oss ta det från början. Det handlar om en mig närstående ung tjej, vi kan kalla henne Moa. Efter ett år på kompisars soffor lyckas hon få tag i ett rivningskontrakt på en liten etta. En månads uppsägningstid, men med balkong och centralt läge. Ett kap, alltså.

En dag värmer sig Moa med ett bad. När hon är klar drar hon ur proppen och går ut i köket. Snart strömmar vattnet genom den stängda dörren och fyller hallen.

Tur att det är ett rivningskontrakt. Eller inte? För när Moa tömt golvet på vatten ringer hon värden. ”Fixa en rörmokare, men det är du som får betala. Det är säkert ditt hår som täppt igen avloppet”, blir beskedet.

Rörmokaren har som sagt en annan uppfattning. Men inte vågar Moa bråka. Kön av andra som vill ha hennes kontrakt är kilometerlång. Hon lånar pengar och betalar.

Moa är en av alla de som hyr sin bostad på osäkra andrahandskontrakt (fast nu är hon utkastad). De blir fler och fler, visar vår undersökning. Paula i Göteborg var i samma sits som Moa, men hon och hennes grannar tog strid för sina kontrakt och har fått bo kvar. Ofta har du större rättigheter än du tror trots rivningskontrakt.

Moa och Paula är inte ensamma om att försöka ta sig in på bostadsmarknaden. Love Antell, känd från ”Så mycket bättre” skulle inte ha haft en chans att få en lägenhet om det inte fanns hyresrätter. Dessutom slipper han ta stora lån och ”Hemnetknarka”, som han säger. Nu driver han och hans grannar på värden för att hyra en gemensam båtplats och få nya cykelställ.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.