Värdarnas möjligheter att tjäna pengar är viktigare än hyresgästernas rätt till ett sunt boende
Luna Larssons nya lägenhet var efterlängtad. Den var det första steget när hon och hennes man bestämde sig för att göra en omstart efter år av missbruk. Förväntansfulla flyttade de in i tvåan i Svängsta utanför Karlshamn.
Snart började paret dock upptäcka svarta fläckar av mögel. Först i badrummet, sedan på fönsterkarmen och till slut på väggarna. När de försökte få hjälp av värden Sölvegårds Fastigheter AB skickade han bara en vaktmästare med en burk målarfärg. Det hjälpte föga. Luna fick i stället vända sig till kommunens miljöförbund, som kom på inspektion av lägenheten.
”När de kom från kommunen hade de munskydd. De frågade om jag också ville ha ett och samtidigt bodde jag mitt i det här. Det var faktiskt helt sinnessjukt, det var ju hälsofarligt på riktigt”, säger Luna Larsson.
Oseriösa värdar finns i mins 85 kommuner
Med betalningsanmärkningar och en tidigare vräkning i bagaget fick Luna och hennes man nej av alla andra värdar. I stället hamnade de hos en slumvärd. De är inte ensamma. Hyresgäster som har skulder eller vräkningar bakom sig är utsatta på hyresmarknaden. Alla orkar inte som Luna Larsson ta strid för sin sak.
Hem & Hyra har tillsammans med SVT gjort en stor granskning av Sveriges slumvärdar. Resultatet är skrämmande. Oseriösa värdar finns i minst 85 kommuner, visar vår gemensamma granskning. Och kommunerna står utan verktyg när de försöker komma åt slumvärdarna.
Dessutom kan vi visa att det finns ett mörkertal: i flera av de kommuner som svarat nej på frågan om de har problem med oseriösa värdar har Hem & Hyra kunnat visa på motsatsen. Åstorp, Luleå och Enköping är bara några av exemplen där kommunerna inte har koll.
Skulle vara lätt att komma åt missförhållandet
Ändå skulle det vara ganska lätt att komma åt missförhållandet. Sedan ett år ligger det ett färdigt lagförslag och samlar damm på Regeringskansliet. Ett förslag på en ny förvärvslag som skulle täppa till åtminstone några av de hål som finns i dag.
Justitieminister Gunnar Strömmers svar på varför den bara ligger och skräpar säger väl en hel del. ”Den här typen av regleringar eller verktyg riskerar att slå hårt mot seriösa värdar”, säger han när vi frågar. Hur då? kan man undra. Men budskapet är solklart – värdarnas möjligheter att tjäna pengar är viktigare än hyresgästernas rätt till ett sunt och tryggt boende. Något annat sätt kan jag inte tolka det på.
Ps. På Luna Larssons värds garageinfart står en Lamborghini Avendator från 2017. Men en burk målarfärg är allt han har lust att lägga på Lunas mögliga lägenhet.