Varför lyckas Falun men inte Täby?
Hela familjen trängs i ett hotellrum av enklaste slag, utan kök eller ens ett litet kylskåp. Det är förbjudet att ha mat eller vattenkokare på rummet och maten som serveras i restaurangen är ibland gammal.
LÄS MER: Hela familjen tvingas bo i ett rum utan kök
Det som Ahmad Dib trodde var en vinstlott – att flytta till Täby – blev raka motsatsen. Täby vill inte ha oss här, säger hans fru Mareyam Zohore. Hon får visst stöd av Täbys kommunalråd Leif Gripenstam (M), som tycker att bosättningslagen är en ren förolämpning för Täby kommun.
Täby hänvisar till bostadsbristen och säger att det inte finns några alternativ till hotellet för de nyanlända som kommunen enligt bosättningslagen ska ta emot. Modulhus skulle bli för dyrt för skattebetalarna, menar Leif Gripenstam. Det byggs nytt, men det är för dyrt för de nyanlända.
Tack och lov tänker inte alla kommuner som Täby. Ta Falun till exempel. Där har man lyckats med att få kommuninvånarna att ta emot nyanlända i sitt hem. Under parollen Öppna ditt hem får man privatpersoner av olika slag – allt från ett par i en trea till ingenjören i ett jättehus – att ta emot nyanlända i sitt hem. De har det gemensamt att de vill hjälpa den här målgruppen, kommenterar projektledaren Cia Embretsson.
LÄS MER: Så klarar din kommun bosättningslagen
Vad är det som gör att Falun välkomnar och Täby skrämmer i väg? Inte är det ekonomiska resurser i kommunerna, i alla fall. Det måste handla om något helt annat.
Överlag går det glädjande nog bättre med att hitta bostäder åt dem som fått uppehållstillstånd. I oktober förra året hade bara 45 procent av de nyanlända fått flytta till sin kommun. I år är det 65 procent. Vi har hela listan över landets alla kommuner – hur ser det ut där du bor?