Annons

Tio personer har anmält lägenhetsbedragare i Värmland

Karlstad Polisen i Värmland har fått in tio anmälningar av den misstänkte Blocket-annonsören som Hem & Hyra berättat om. Nannethe Nabben lurades på 15 000 kronor. "Eftersom vi signerade via Kivra med personnummer så kändes det säkert, ändå blev jag lurad", säger hon.
Den person som misstänks ha lurat bostadssökande i Karlstad, har häktats.

Det är enligt polisen första gången man har att göra med en lägenhetsbedragare som jobbar så systematiskt i Värmland.

– Vi har haft personer från Värmland som anmält att de blivit lurade tidigare, men då oftast i andra större städer som i Göteborg. Det här är nog första gången som någon i Karlstad satt det i system på det här sättet, säger Ann Saxerud som är förundersökningsledare på bedrägerienheten i Karlstad.

Läs ocksåMisstänkt bedragare bakom Blocket-annons i Karlstad

En av dem som lurats och som polisanmält Blocket-annonsören är Nannethe Nabben. Hem & Hyra har gått igenom konversationen mellan Nannethe och annonsören. Annonsören följer samma mall som i mejlen till Kerstin Samuelsson som Hem & Hyra tidigare berättat om.

Avtalet skulle skrivas under genom en digital brevlåda där man ser den andres personnummer.

Precis som till Kerstin skriver annonsören att han utbildar sig till polis och att han inte kan visa lägenheten förrän efter jul. Men om hon vill ha lägenheten innan, kan hon få den osedd. Då skulle man skriva kontrakt via den digitala brevlådan Kivra där myndigheter ofta sänder post. Han sänder även med samma bilder. Bilder som enligt fastighetens egentliga ägare, Anders Johansson, inte alls är tagna i någon av hans lägenheter.

En av bilderna som den misstänkte bluffaren använder.

 

Annons

– Jag brukar vara skeptisk och annars undra hur folk som blir lurade tänkt. Men jag vidtog massa åtgärder och allt kändes så säkert. Framförallt när vi signerade kontraktet via Kivra, det var det som övertygade mig att det var säkert. Men också att han sa att han pluggade till polis och att jag fick tillgång till både personnummer och telefonnummer. Och jag hade åkt förbi huset och sett att han stod skriven på adressen. Det kändes så genuint, jag har ju alla uppgifter till honom! berättar hon.

Men det Nannethe inte visste var att Blocket-annonsören nyligen skrivit sig på fastigheten där han falskeligen vill hyra ut lägenheten. Inte heller att mannen så sent som för ett år sedan dömdes i tingsrätten för bedrägerier mot 14 personer.

Var han egentligen bor eller uppehåller sig, är det ingen som vet och polisen försöker efter alla anmälningar att lokalisera honom.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

– Det är det som gör mig mest arg: att jag gick på det och blev lurad. Visst är det tråkigt med pengarna. Men att bli lurad. Att jag gick på skiten! Det svider mest. Det sista jag skrev till honom när jag insett det var ”Karma is a bitch”, säger Nannethe.

Sedan polisanmälde hon.

Annons

Ann Saxerud på polisen säger att eftersom mannen använt både personnummer och mobilnummer vet de vem han är men att de inte vet var han befinner sig.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

Är det inte lite korkat att lämna personnummer om man ska begå brott?
– Det kan man tycka. Och de flesta personer som inte är kriminella tänker att det är säkert om man har den andra personens personnummer, men alla är inte som oss som inte vill bli haffade av polisen. För problemet är att för personer som redan är i kriminalitet eller personer som är i stort behov av snabba pengar, så bryr man sig inte om att identiteten avslöjas. De får ju in mycket pengar under kort tid, säger Ann Saxerud och fortsätter:

– Det är därför vårt råd är att aldrig någonsin under några omständigheter betala för något i förskott på det här sättet. Utan gör upp en tid och titta att lägenheten på plats så att du ser att den finns innan du skriver kontrakt eller betalar. Vi måste backa lite och inte vara så snabba i allt när vi gör affärer på internet och inse att det är en falsk säkerhet att ha någons mobilnummer eller personnummer.

Nannethe Nabbens sista meddelanden till den misstänkte bedragaren.

Läs också Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.