140 000 hyror kvar att förhandla i Stockholm
Förra året var hyresförhandlingarna klara första juni. Och trots ambitionen att bli klara tidigt har även årets hyresförhandlingar dragit ut på tiden. Höjningen börjar gälla första januari men trots att vi närmar oss mitten på mars är 140 000 lägenheter inte färdigförhandlade i länet.
Ett starkt bidragande skäl till förseningen är att Hyresgästföreningen region Stockholm och Fastighetsägarna Stockholm inte har lyckats komma överens om ett ramavtal som sätter nivån för hur stora höjningarna bör vara. Tanken är att överenskommelsen ska fungera som en rekommendation och snabba på när hyresvärdar förhandlar hyrorna med Hyresgästföreningen.
Bakgrunden är att Hyresgästföreningen lämnade förhandlingarna i oktober förra året eftersom de efter sju möten menade att de inte kom någon vart. Hyresgästföreningen stod fast vid att de kunde acceptera en höjning på 0,7 procent medan Fastighetsägarna krävde 2 procent.
Billy Mc Cormac, vd på Fastighetsägarna Stockholm bekräftar att dörren är stängd för ett ramavtal mellan parterna.
– Det blir inget avtal för 2017, vårt sista bud var 1,5 procent medan Hyresgästföreningen håller fast vid 0,7 procent, säger han.
Utan ramavtal så måste varje fastighet förhandlas för sig vilket gör att förhandlingarna drar ut på tiden.
– Förutom att det tar längre tid så urholkar det förtroendet för systemet när vi inte kommer överens, säger han.
Per Björklind, förhandlingschef Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att det är olyckligt att det inte blir något ramavtal.
– Om det finns ett ramavtal så hänger många hyresvärdar på det så nu kommer det att ta längre tid eftersom vi måste förhandla fastighet för fastighet, säger han.
Han säger att 190 000 av länets 330 000 hyresrätter är förhandlade hittills. När övriga är klara vet han inte, men tippar på april-maj. Följden blir retroaktiva hyreshöjningar.
– Förra året var förhandlingarna klara första juni men jag kommer inte att ge mig förrän vi är klara i mars. Att förhandlingarna har dragit ut på tiden i år beror bland annat på att många värdar har avvaktat för att se om det blir något ramavtal. Men nu förhandlar vi hela tiden, säger han.