15 000 obesiktigade hissar – vad hände sen?
Då, förra våren, konstaterade Boverket och Swedac i ett gemensamt pressmeddelande att
”Hissar som inte är besiktigade kan vara livsfarliga att åka i och varje år sker allvarliga olyckor.”
Boverket skriver reglerna för hissar. Husägarna har ansvaret för att hissarna är i gott skick och för att de besiktigas varje år. Kommunernas byggnadsnämnder ska tillsammans med Arbetsmiljöverket se till att hissarna verkligen blir kontrollerade, varje år.
I praktiken fungerar inte kontrollen av besiktningarna. Det finns inte något register över besiktningarna, och det är ovanligt att kommunerna gör stickprovskontroller.
Varken de privata fastighetsägarnas organisation Fastighetsägarna, eller de allmännyttiga bostadsbolagens Sabo tycks ha en aning om läget i deras fastighetsbestånd.
– Min bild är att kommunerna nog vet vilka hissar som finns, men inte vilka som inspekterats. Det säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert inom Fastighetsägarna med insikter i hissfrågor.
Inte heller inom kommunernas organisation SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) är hissar och besiktningar någon het fråga.
– De personer hos oss som eventuellt skulle kunna något är på semester och inte anträffbara, säger pressekreterare Claes Bertilson.
Myndigheten Swedac godkänner besiktningsföretagen. Inte heller där har förra årets larmrapport från Boverket avsatt några djupare spår:
– Jag tror inte att det har hänt så mycket, säger informationschefen Per Rahbek.
Inte ens Boverket har något att berätta.
En tjänsteman som vill vara anonym har dock ett tips till dig som inte hittar den lilla lappen med godkännande i hissen, eller finner en lapp som visar att besiktningen är föråldrad:
– Kontakta kommunens byggnadsnämnd eller byggnadsinspektör, som ser till att hissen blir kontrollerad. I regel stängs hissen av i väntan på godkännande.
– Men det kan ju vara praktiskt att börja med fastighetsskötaren eller hyresvärden!
Se även ”15 000 hissar kan vara farliga”!