Annons

15 000 unga i Lund och Malmö vill ha en egen bostad

Malmö ​Drygt 15 000 unga vuxna i Lund och Malmö saknar en egen bostad trots att de vill ha en. Det visar den senaste SKOP-undersökningen som tagits fram på uppdrag åt Hyresgästföreningen om unga vuxnas bostadssituation i storstadsregionerna. Samtidigt som efterfrågan är störst på hyresrätter är det den boendeform som det råder störst brist på.

​Hyresgästföreningen presenterar vart annat år en stor enkätundersökning med fokus på bostäder för unga vuxna mellan 20 och 27 år.

 I Malmö och Lund saknar nästan hälften av ungdomarna i gruppen en egen bostad vilket är en tydlig ökning jämfört med för åtta år sedan. 2003 saknade 36 procent i gruppen en egen bostad. I år har siffran stigit till 48. Hela minskningen finns i gruppen som bor i hyreslägenheter.

Annons
Läs ocksåUnga: En app kan göra det kul
– Det är en oroväckande utvecklingen och den ser liknande ut i de övriga storstadsregioner. Dessutom visar rapporten att gruppen som bor otryggt med svagt besittningsskydd, i andra hand eller som inneboende, har ökat de senaste åren, säger Hyresgästföreningens utredare Ylva Westander, som står bakom rapporten.
 
I Malmö bor 20 procent i gruppen 20 till 27 år hemma hos sina föräldrar. I Lund är siffran 10 procent. Av dem skulle 86 procent vilja flytta hemifrån.
 
Om Malmö och Lund ville bygga bort bostadsbristen bland de unga som helst vill bo själva skulle det behövas drygt 10 000 nya bostäder.
 
– Det behövs ett större engagemang för de här frågorna och tydlig och offensiv bostadspolitik, säger Anneli Philipson, som är bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen, södra Skåne.
 
Riksdagsledamoten Leif Jacobsson (s) som också är ordförande i SABO, allmännyttornas branschorganisation, förespråkade i likhet med andra i oppositionen skattelättnader för hyresboende. Hans uppfattning är att de tidigare statliga byggsubventionerna hade en positiv effekt på bostadsbyggandet.
 
– Bostadsbristen har dessutom ett högt pris. I Stockholm är man redan där. Det är enorma summor som riskerar att gå förlorade i städers möjligheter att utvecklas om det inte finns tillgång på bostäder eller om de är så dyra att ingen har råd att bo där, menar Leif Jacobsson.
 
Enligt Christer Larsson, Malmös stadsbyggnadsdirektör, pågår ett intensivt arbete för att göra det möjligt att öka bostadsbyggandet i kommunen.
 
Nya detaljplaner och markanvisningsavtal för kommunala tomter. En tredje grundsten i påverkan på bostadsbyggandet är genom det allmännyttiga bostadsbolaget.

Annons
Läs också Full fart på Hallsta Summer Camp Bolagen hjälper unga hyra lägenhet med rabatt Unga sommarjobbar hos Hyresgästföreningen Killarna blir kvar längre hemma hos mamma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.