Annons

165 000 allmännyttiga lägenheter måste renoveras

Nyheter Att renovera färdigt det så kallade miljonprogrammet skulle kosta 165 miljarder kronor. Och en del av åtgärderna beskrivs som akuta.
Foto: Monika Steczkó
KFAB har ett stort behov av fastighetsunderhåll i miljonprogramsområdet Nävertorp.

Enligt rapporten “Hem för miljoner” finns det nu 165 000 lägenheter från rekordåren 1961–1975 kvar att renovera. Det utgör hälften av allmännyttans bostäder från den här perioden. 125 000 av dessa byggdes under det som kallas miljonprogrammet, mellan 1965 och 1975.

Att bara fixa de mest akuta, tekniska bristerna skulle kosta 28 miljarder kronor, enligt branschorganisationen Sabo, som ligger bakom rapporten. Men att göra en mer genomgripande upprustning, till dagens standard, skulle kosta upp till 165 miljarder kronor.

Läs ocksåGemensamt utspel: Ge oss låg moms på hyran

I rapporten beskrivs hur tekniska brister förekommer i många av bostäderna:

“Ledningar samt tätskikt och ytskikt i badrummen är uttjänta. Ändrade beteenden, som till exempel att duscha i badkaret gör att vatten rinner längs med väggar som saknar fuktspärr och orsakar vattenskador. Elinstallationerna följer inte heller dagens standard vad gäller funktionalitet, strålning och säkerhet. Takläckage, fasadskador och ruttnande fönsterbågar förekommer i varierande grad.”

Dessutom beskrivs hur slitaget är som värst i områden som dessutom präglas av utanförskap. Bland de bostäder som nu måste rustas upp finns sådana exempel.

Annons
Läs ocksåMoms kan ge sänkt hyra

“Förslitningen av fastigheterna i dessa områden är betydligt större än i andra områden vilket ökar behoven av upprustning. Väl underhållna och attraktiva bostäder kan bidra till att minska segregationen och öka tryggheten i bostadsområdena”

Rapporten presenterar tre olika nivåer av upprustning: fullständig, begränsad samt minimal, men även ett fjärde alternativ: rivning.

– Det är mer som ett exempel. Som det ser ut nu så tror jag inte att det kommer att ske, säger Susanna Höglund, chef för ekonomi och juridik vid Sabo.

Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

De stora summor som upprustningen kan komma att kosta ska tas från bolagens resultat, samt från hyreshöjningar som kan bli aktuella vid en renovering. Men Sabo föreslår också ett antal skattelättnader som ska göra det enklare att genomföra upprustningen.

Bland annat föreslås en hyresmoms. Med en moms på 6 procent skulle fastighetsbolag ha möjlighet att göra avdrag för moms när investeringar görs. Det är ett förslag som förekommit sedan tidigare men som ännu inte blivit verklighet.

Annons

– Det är ett rimligt förslag bedömer jag, säger Susanna Höglund.

Finns det risk att en sådan förändring drabbar hyresgäster?

– Det blir en låg moms på hyran då, så det blir en mindre förändring, men det är den lägsta möjliga momssatsen som den ser ut idag. 

Fakta: Fyra nivåer av upprustning

I rapporten beskrivs fyra nivåer av upprustning:

1. Fullständig upprustning.

Lägenheterna får nybyggnadsstandard med tillgänglighets- och miljöanpassning. Även utemiljön förbättras.

Beräknad kostnad: 14 400 kr/kvm.

2. Begränsad upprustning.

Nödvändigt teknisk upprustning med stambyte, fix av kök, badrum, tak och fasader. Även tillgänglighet och resurshållning förbättras.

Beräknad kostnad: 6 700 kr/kvm.

3. Minimal upprustning.

Oacceptabla brister åtgärdas på ett sådant sätt att minimala ingrepp behövs.

Beräknad kostnad: 2 200 kr/kvm.

4. Rivning.

Tillämpligt främst på vikande marknader, enligt rapporten.

Beräknad kostnad: 1 100 kr/kvm + nedskrivning 3 000 kr/kvm.

Här finns hela rapporten.

Läs också Bättre kontroll och ny teknik – det här kan din värd göra för att stoppa vattenläckorna Värden byggde nytt och lät underhållet stå tillbaka – nu skenar vattenskadorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.