Annons

175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: ”En klassisk delseger”

Eskilstuna I snart fem år har Hyresgästföreningen och Kfast bråkat om hyrorna för 175 hushåll i centrala Eskilstuna. Men nu återkallar bostadsbolaget ärendet i hyresnämnden. ”En klassisk delseger”, säger Hyresgästföreningens Patrik Wunderlich.
Foto: Kfast/Mattias Frödén/Hyresgästföreningen
175 hushåll står i centrum för hyresbråket mellan Hyresgästföreningen och kommunala Kfast. På bilden syns bolagets vd Fredrik Elf (tv) och Hyresgästföreningens förhandlare i Eskilstuna, Patrik Wunderlich.

Artikeln har kompletterats med en kommentar från Kfast.

Det handlar om 175 lägenheter byggda 1988 som ligger centralt i Eskilstuna, nära tågstationen. Fastigheterna har beteckningarna Vildsvinet 2 och Vildsvinet 4.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Ägaren Kfast ansåg att hyrorna var för lågt satta i husen. I januari 2020 meddelade därför bolaget Hyresgästföreningen att man ville göra en bruksvärdering av lägenheterna, samt förhandla om att höja hyrorna.

Kommunägda Kfast representerades i den här processen av branschorganisationen Fastighetsägarna, där bolaget – som en av få allmännyttor – är medlem.

Låg långt ifrån varandra

Bruksvärderingen, där man bland annat tittar på sådant som lägenheternas standard och läge, genomfördes i november 2021.

Men förhandlingarna som följde strandade tidigt under hösten förra året. Orsaken var helt enkelt att Hyresgästföreningens och Kfasts bud låg långt ifrån varandra.

Därefter blev ärendet liggande, men i början av september i år beslutade sig Kfast för att ta det till hyresnämnden.
– Då informerade vi hyresgästerna och förklarade att vi ville ha fullmakter för att kunna företräda dem, säger Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg i Hyresgästföreningens region Mitt.

Annons

Dragit tillbaka

I ansökan till hyresnämnden skrev Kfast att hyrorna för de 175 lägenheterna var för låga. Man förde också ett allmänt resonemang om att hyressättningen på många orter har präglats av hur förutsättningarna – ekonomi, stöd, subventioner, lagstiftning etcetera – såg ut när husen byggdes. De årliga hyresförhandlingarna kan ha förstärkt eventuella felaktigheter.

Men nu har Kfast dragit tillbaka ärendet från hyresnämnden.

Ställde krav

Marcus Kjellin tror att motparten har insett att hyresnämnden skulle ha avslagit ansökan. Detta eftersom Vildsvinet 2 och 4 ingick i de generella hyresförhandlingarna för 2024.
– Det var Kfast som pressade på om det – och vi gick med på det. Men vi ställde som krav att de hyresnivåer som blir resultatet av den generella förhandlingen för Vildsvinet 2 och 4 ska vara satta utifrån bruksvärdet, säger Marcus Kjellin.

Halvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.
Marcus Kjellin.

Överspelat i nämnden

Med andra ord var bruksvärdet fastställt redan i våras och därmed var den gamla tvisten – som alltså legat hos hyresnämnden – överspelad.
– Därför skulle hyresnämnden ha avslagit ansökan, det är jag säker på. Däremot vet jag inte säkert om det är just det som har fått Kfast att dra tillbaka ärendet, förklarar Kjellin.

Hur stora hyresökningar Kfast generellt ville ha går inte att slå fast. Men det handlar enligt Hyresgästföreningens förhandlare Patrik Wunderlich i Eskilstuna om ”rejäla hyreshöjningar”.
– Att Kfast dragit tillbaka sin ansökan ser jag som en klassisk delseger. Men nu gäller det att göra något bra av det, säger han.

Kan inte andas ut

Det faktum att Kfast nu vikt ner sig i hyresnämnden betyder inte att hyresgästerna kan andas ut helt. Troligen kommer de att få höjda hyror – utöver de höjningar som Hyresgästföreningen och Kfast kommer överens om i de generella förhandlingarna om hyran för 2025.
– Jag kan inte säga att hyrorna generellt ligger högt i de här lägenheterna. Men i och med att det fortfarande var en tvist 2023 undantogs Vildsvinet från det årets hyresförhandlingar. Vi får vara ärliga med att det måste hanteras på något sätt och i slutet av november träffar jag Fredrik Elf (Kfasts vd) för att diskutera hur vi går vidare.

– Men nu kan vi göra det i lugn och ro och förhoppningsvis utan att dra en massa hyresgäster till hyresnämnden. Det vill nog varken jag eller Fredrik Elf, säger Patrik Wunderlich.

Annons
Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Vd:n förklarar i ett mejl

I ett mejl till Hem & Hyra kommenterar Fredrik Elf ärendet så här:

Förhandlingen har dragit ut på tiden och tagit lång tid. Kfast har därför höjt hyran i fastigheterna i den årliga hyreshöjningen 2020-2021-2022 och 2024, men inte i den årliga hyreshöjningen 2023. Vi har varit överens med Hyresgästföreningen om det. Anledningen till att vi inte höjde hyrorna i den årliga hyreshöjningen 2023 var att vi då var nära att komma överens i förhandlingen om bruksvärdesprövningen.

På grund av att vi har kommit överens med Hyresgästföreningen om årliga hyreshöjningar under pågående förhandling om bruksvärdesprövning, drar vi tillbaka ärendet från Hyresnämnden, då det enligt jurist inte följer förhandlingsordningen.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Vi kommer att informera våra hyresgäster och boka ett nytt möte med Hyresgästföreningen för att försöka komma överens om en hyresförhandling för fastigheten. 

Anledningen till att Kfast och andra fastighetsbolag gör bruksvärderingar är för att säkerställa att lägenheter med samma standard och i samma läge har likadan hyra. Det är hela grunden i den hyressättningsmodell som vi har i Sverige.

Läs också Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.