20 000 för en tvåa på Lindholmen
Den som vill hyra ut sin bostad kan vända sig till Samtrygg, som fungerar som en slags mäklare för hyreskontrakt. De sköter kontakten med hyresgästen och står för försäkring av lägenheten.
Om hyresgästen skulle få betalningsproblem träder bolaget in och ser till att uthyraren får betalt i upp till två månader. På så sätt behöver inte uthyraren kräva någon deposition.
För dessa ”finansiella tjänster” tar Samtrygg förstås betalt. Ett 15-procentigt påslag på hyran, närmare bestämt.
– I dag finns det mycket stora risker vid andrahandsuthyrning och Samtryggs affärsidé bygger på att skapa maximal trygghet för både uthyrare och hyresgäster, förklarar vd Marcus Lindström i ett mejl.
Om uthyraren vill ha 10 000 kronor i månaden för sin lägenhet så får andrahandshyresgästen alltså betala 11 500 kronor. Pengarna betalas in till Samtrygg, som i det här fallet alltså behåller 1 500 kronor och för över resten av pengarna till uthyraren.
Så hur bestäms egentligen hyran? Sedan 2013 finns nya regler som bestämmer hur mycket den som äger sin bostad får ta ut i andrahandshyra. Oskäligt höga krav kan sänkas i efterhand i hyresnämnden, men andrahandshyresgästen kan aldrig få tillbaka några pengar.
Samtrygg själva menar att de informerar alla uthyrare om hur reglerna ser ut. Men Hem & Hyra har inga större svårigheter att hitta bostäder med skyhöga hyror på Samtryggs hemsida: En mindre villa norr om Hisings Kärra för 23 000 kronor i månaden, eller en tvåa i nybyggda Lindholmen för nära 20 000.
Även om man räknar högt är bostäderna många tusenlappar dyrare än vad som är skäligt (se faktarutan till höger), också med de nya reglerna för uthyrning av ägda bostäder. Ännu större blir skillnaden om man jämför med en vanlig hyresrätt. Exempelvis kostar en ganska nybyggd hyresrätt på två rum och kök i Eriksberg runt 9 500 kronor per månad.
Efter att Hem & Hyra påpekat de höga hyresnivåerna för Samtrygg försvinner objekten från sajten.
Vad har ni för ansvar för att det inte tas ut oskäligt höga hyror?
– Vi informerar alla våra uthyrare om gällande rätt. Dessvärre får vi inte tillgång till exempelvis register över registrerade hyror på hyresrätter. Idag finns dessutom en stor variation i hyror på nyproducerade och gamla hyresrätter, vilket försvårar saken ytterligare. Samtrygg har givetvis ett ansvar på så vis att vi ska neka uthyrare som tar ut oskäligt höga hyror, skriver Marcus Lindström.
2013 trädde nya regler för andrahandsuthyrning i kraft. Partnerna är ”fria att komma överens om hyrans storlek”.
Om hyran tydligt överstiger kapitalkostnaden och driftskostnaderna för bostaden, ska dock hyresnämnden på ansökan av hyresgästen sätta ned den. Däremot kan en hyresgäst aldrig få tillbaka pengar i efterhand.
Reglerna säger att uthyraren har rätt till en ”skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde”. Med det menas en ränta på ett par procent över riksbankens referensränta. Regeringen har själva satt 4 procent som ett riktmärke.
Om bostadens marknadsvärde är 2 miljoner har uthyraren alltså rätt att ta ut 80 000 kronor (4 % av 2 miljoner) per år av uthyraren. Till det kommer sedan driftskostnader (alltså eventuell avgift till bostadsrättsföreningen, kostnader för uppvärmning, vatten m.m.).
Uthyrs bostaden möblerad har uthyraren också rätt att lägga på runt 10 procent på hyran för slitage.
På Samtryggs hemsida låg tidigare en lägenhet på 2 rum och kök i Lindholmen ute. Hyran var 19 895 kronor i månaden.
Enligt siffror från Hemnet ligger marknadspriset för en liknande 2:a i Lindholmen på ungefär 2 250 000 kronor.
4 % av 2 250 000 = 90 000 kronor per år, eller 7 500 kronor i månaden.
Avgiften till bostadsrättsföreningen ligger på ungefär 4 000 kronor i månaden.
Lägg till ca 500 kronor i månaden för tv, internet m.m. och dessutom runt 1 000 kronor för möbler.
Summan, som alltså ska avspegla den ”skäliga hyresnivån” med gällande regler, blir då 13 000 (7 500 för kapitalkostnaden + 1 000 kronor för möbler + 4 000 för brf-avgiften + 5 00 bredband m.m.)