Annons

20-åring gjorde lumpen men fick inget bostadsbidrag – så gör du rätt: ”Svårt få tag på papper”

Nyheter 20-åringen blev utan bostadsbidrag när han skulle göra lumpen. Så här gör du för att ansöka och slippa de vanliga fällorna.
20-åringen fick inte bidrag för sin bostad när han gjorde lumpen. OBS! Bilderna är inte från händelsen.
Foto: Getty Images
20-åringen fick inte bidrag för sin bostad när han gjorde lumpen. OBS! Bilderna är inte från händelsen.

Den 20-årige mannen hyr en lägenhet i andra hand i centrala Stockholm. När han förra året skulle göra lumpen ansökte han om bostadsbidrag för att kunna betala hyran. Dagersättning för värnpliktiga ligger på 146 kronor per tjänstgöringsdag, vilket motsvarar ungefär 4 380 kronor i månaden. Eftersom 20-åringens hyra var 3 650 kronor skulle det inte bli mycket över utan bostadsbidrag.

Men Försäkringskassan ville inte ge den blivande rekryten några pengar. Enligt myndigheten hade 20-åringen ”inte visat att han, i minst tre månader innan tjänstgöringens början, har haft egen ekonomisk förmåga att själv betala för sitt boende och själv, med egna medel, regelbundet betalat för sitt boende.”

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Kunde inte bevisa att han hade pengar till hyran

Man menade att den sammanlagda lönen på knappt 4 000 kronor som 20-åringen fått under tre månader före värnplikten inte räckte för att bevisa att han på egen hand kunde betala hyran.

20-åringen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten, förklarade att han betalat hyran med sparpengar från ett jobb i en mataffär och med pengar han tjänat extra, bland annat genom att göra arbeten på sin mormors lantställe. Men rätten nekade honom ändå pengar.

Det räcker alltså inte med att visa ett hyreskontrakt och hyresinbetalningar för en lägenhet. Man måste också visa att man med sina egna pengar betalat hyran i tre månader.

Annons
Läs ocksåBoris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget tornEn man står och lutar mot en pelare i ett rum med takfönster.

Lumpen och bostadsbidrag – så funkar det

Mikael Sundberg, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, förklarar varför det är så.

– Beroende på hur man bor finns olika kvalificeringsregler. Vi har tolkat reglerna som att en värnpliktig inte ska drabbas ekonomiskt av sin tjänstgöring, som ju inte är frivillig. Därför finns bostadsbidraget för att hjälpa till att täcka kostnaderna medan den värnpliktige inte själv kan försörja sig.

Så när har man då rätt att få bostadsbidrag som värnpliktig? Mikael Sundberg svarar så här:

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

– Man ska tjänstgöra i grundutbildning som är längre än 60 dagar, eller officersutbildning, och ha en bostadskostnad som man inte själv kan täcka när man tjänstgör. Man måste vara folkbokförd i bostaden. Om man bor tillsammans med någon annan kan också deras inkomster påverka bostadsbidraget. Man kan inte få bostadsbidrag för kortare tjänstgöring, som repetitionsutbildningar och hemvärnsövningar. Under sådan tjänstgöring får man istället dagpenning baserad på sin inkomst.

När du ska göra värnplikt och vill ha bostadsbidrag finns det många saker att tänka på.
När du ska göra värnplikt och vill ha bostadsbidrag finns det många saker att tänka på.

Viktigast för värnpliktiga som vill ha bidrag

Vad är då viktigt att tänka på för värnpliktiga som söker bostadsbidrag? Här finns det en mycket viktig punkt att tänka på enligt Mikael Sundberg: tidsaspekten.

Annons

– Ansök i god tid! Man kan bara få bostadsbidrag för maximalt en månad bakåt från ansökningsdagen, så helst ska man ansöka innan tjänstgöringen börjar. Det är också väldigt vanligt att det saknas underlag när värnpliktiga ansöker, och då behöver vi efterfråga mer bilagor. Om de värnpliktiga har hunnit rycka in är det ofta svårt att få tag på papper hemifrån, särskilt i början.

– Det viktiga är att visa sina bostadskostnader, genom till exempel hyreskontrakt och hyresspecifikation, och eventuella låneavier. Man behöver också styrka sina och hushållets inkomster med till exempel kontoutdrag eller lönespecifikationer. Om vi får allt på en gång går handläggningen snabbare.

Hur stor ersättning i bostadsbidrag kan man få som värnpliktig?

– Det finns inget fast belopp som är den högsta ersättningen man kan få. Bostadsbidraget kan vara upp till den ”skäliga bostadskostnaden”. Vad som är skäligt beror på hur många som bor i hushållet och var i landet man bor, utifrån att kostnaden generellt är högre i storstadsregionerna.

Läs också Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt" Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.