”200 000 fler skulle kunna bo i andra hand”

Samtrygg, som är en slags förmedlingstjänst för andrahandskontrakt, har låtit Novus intervjuat drygt 1 000 personer som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö och som äger sitt boende eller har ett förstahandskontrakt.
I dag bor omkring 200 000 unga svenskar i andra hand, enligt Hyresgästföreningen. Enligt Samtrygg skulle lika många till kunna få en bostad på andrahandsmarknaden.
Undersökningens resultat grundar sig på att 18,6 procent av de tillfrågade svarar att de har möjlighet att hyra ut minst ett rum. Det motsvarar 340 000 uthyrningstillfällen. Av dem skulle 110 000 kunna tänka sig att hyra ut på kort sikt, medan 90 000 kan tänka sig att göra det i framtiden. Sammanlagt 200 000 rum, källare, friggebod, eller vad det nu månde vara.
Personer mellan 50 och 64 år är överrepresenterade vad gäller att ha uthyrningsbara ytor. Även om den gruppen är mer benägen att hyra ut delar av sin bostad i andra hand är de mindre benägna att hyra ut hela bostaden. Omvänt är unga mellan 18 och 29 år mer villiga att hyra ut än genomsnittet.
Anledningen till att folk inte hyr ut i större utsträckning i dag är att många är obekväma med att ha en främmande person i sin bostad och att de tror att det finns risk för att bostaden skadas.
Det finns också en stor okunskap om vilka lagar och regler som gäller vid andrahandsuthyrning.
Hyresgästföreningens före detta ordförande Barbro Engman är numera ordförande för Samtrygg. Företagets affärsidé är att förmedla andrahandskontrakt. Förtjänsten gör Samtrygg genom att sälja så kallade trygghetspaket som ska göra det säkrare både för uthyraren och den som hyr i andra hand. Men det innebär att andrahandshyran blir högre från ofta en redan hög nivå.