Annons

22-åring i bråk – knivhögg sin hyresvärd två gånger: ”Hoppas inget påverkar kontraktet”

Nordanstig En festnatt i Sundsvall slutade med att en 22-årig man högg sin hyresvärd två gånger i magen med en kniv. Nu döms han och två andra män för grov misshandel.
Foto: Anders Paulsson/Polisen
Bråket slutade med att 22-åringen knivhögg sin egen hyresvärd två gånger. Nu döms han till två års fängelse för grov misshandel.

En tidig morgon i februari åkte en grupp vänner bil från Sundsvall mot en mindre ort i Nordanstigs kommun efter en festkväll. Under bilfärden stannade vännerna till i en annan ort för att hämta kläder och öl hos en 22-årig man.

När de närmade sig 22-åringens bostad såg de en man som låg på marken. Det visade sig vara 22-åringens hyresvärd – en man i 50-årsåldern – som själv bodde en bit bort.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Lagboken
22-åringen försökte avstyra konflikten med sin hyresvärd, enligt vittnesmål. Men festkvällen slutade med att hyresvärden blev grovt misshandlad. Nu döms tre män till fängelse.

”Försökte lugna”

En av männen i sällskapet gick fram till mannen för att hjälpa honom upp. I samband med det vittnar mannen om att han blev skallad av hyresvärden. Något som hyresvärden nekade till, men som rätten senare skulle anse vara belagt.

”Jag försökte lugna ner min hyresvärd och säga åt han att han kan inte bete sig hur som helst och vara hotsam och grejer,” sa 22-åringen senare i förhör.

Enligt hyresvärden sa 22-åringen till de övriga att det rörde sig om hans hyresvärd, och att han hoppades att inget skulle påverka hans kontrakt.

Annons
Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"

Mannen i 50-årsåldern följde med gruppen hem till 22-åringen. Men där blev stämningen alltmer bråkig och hotfull. 22-åringen försökte förgäves avstyra bråket, enligt en person som var med i lägenheten.

”Hallå kom ihåg att det här är min hyresvärd och det är här jag bor”, ska han ha sagt enligt vittnet.

Tre dömda för grov misshandel

Men kvällen slutade med att hyresvärden blev jagad av flera personer, och blev misshandlad med både järnrör och en kniv.

Den som höll i kniven var den 22-åriga mannen, som nu döms för grov misshandel efter att två gånger ha knivskurit sin hyresvärd. Två andra män döms även de för grov misshandel. Alla tre männen fick två års fängelse vardera i tingsrätten, ett straff som nu hovrätten för nedre Norrland slår fast. Männen ska även betala ett skadestånd på 143 100 kronor var till mannen i 50-årsåldern.

Annons

De tre männen nekade till brott. 22-åringen erkände visserligen att han huggit sin hyresvärd två gånger. Men han menade att han befann sig i en nödvärnssituation och därför skulle gå fri från ansvar.

Efter misshandeln har 22-åringens närstående fått flytta ut hans saker från hyreslägenheten, eftersom han inte kan bo kvar, uppger en närstående i förhör med polisen.

Läs ocksåHotas av vräkning efter upprepade attacker - grannar blev misshandlade: ”Jag förväntade mig döden”Misshandlade grannar

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om flera fall av våld mot hyresvärdar. En 21-årig man i Skellefteå misshandlade 2023 sin hyresvärd med en metallpinne efter ett vräkningsbesked. Tidigare i år blev en man i 35-årsåldern dömd till fängelse, efter att han misshandlat en kvinna i 75-årsåldern som erbjudit honom ett hem eftersom han var hemlös.

Läs också Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter Lindas värd försvann med lägenhetsdörren – har hyrt ut bostäder i falskt namn i flera år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.