24-åring misstänks för hyresbluff på Rosengård
Mannens namn dök tidigt upp i utredningen och nu har han blivit formellt misstänkt för att ha lurat bostadssökande på pengar i en lägenhetsbluff. Bedrägerierna ska ha skett sommaren 2015 och drabbade personer från flera orter i landet. Ärenden av den här typen är vanliga men enligt polisen är det betydligt mer ovanligt att misstänkta åker fast.
Brottsoffren i bedrägerihärvan på Rosengård har några saker gemensamt. Alla har bott i Sverige under kort tid, kan inte svenska fullt ut och har inte varit insatta i hur hyresmarknaden fungerar. Enligt polisen har den misstänkte bedragaren medvetet utnyttjat detta.
– Det är fyra målsägande med samma berättelser och scenario, säger Malmöpolisens utredare Thomas Szögi.
Läs Hem och Hyras tidigare artiklar om härvan här och här.
Bostadsrättens egentliga ägare har aldrig varit misstänkt för något brott. 24-åringen, som disponerade lägenheten under perioden, ska ha tagit betalt i förskott för andrahandskontrakt och sedan gått upp i rök. Kontakterna togs via Facebook och i samtliga fall som polisen har tittat på ligger summan runt 16 000 kronor.
Hem & hyra har pratat med en av personerna som förlorade pengar och som blev stående med ett falskt kontrakt i handen. Kvinnan är i 20-årsåldern, kommer från Syrien och bor i Malmö. Hon har ännu inte nåtts av beskedet att polisen har ringat in en misstänkt när Hem och Hyra når henne.
– Jag blir glad och arg samtidigt. Det har gått väldigt lång tid men det är bra att de har hittat honom, säger hon.
De 16 000 kronorna som hon blev av med hade hon lånat av vänner. Framtiden är oviss och hon har fortfarande inte lyckats hitta en egen lägenhet i Malmö.
Den misstänkte bedragarens advokat, Max Fredriksson, låter meddela att 24-åringen inte vill kännas vid misstankarna.
– Han förnekar brott. Han är i uppfattningen att han har varit bortrest och har ingen om vad som har hänt, säger han.
Den misstänkte har kopplingar till organiserad brottslighet och har sedan tidigare skyddade personuppgifter. Bedrägeriutredaren Thomas Szögi är kritisk och menar att det senare har försvårat utredningen av hyresbluffen.
– Det har gått över styr och vissa borde inte ha skyddade uppgifter. De begår brott och det blir knepigt att få tag på dem. Jag tycker man är allt för generös, säger han.