Annons

250 asylsökande nekas bidrag – flyttar till utsatta områden ändå

Nyheter Sedan den 1 juli gäller nya regler för asylsökande som skaffar eget boende. Den som flyttar till ett utsatt område blir nu utan ersättning. Totalt har 246 personer nekats ersättning under perioden juli-september. Det visar siffror från Migrationsverket som Hem & Hyra begärt ut.
Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, har länge kritiserat den så kallade ebo-lagen och är fortsatt kritisk trots de begränsningar som nu införts.

Målet var att begränsa antalet asylsökande i utsatta områden. Men många fortsätter att flytta dit – trots att de blir utan ersättning.

Det har spätt på de problem som redan finns i områdena menar kritiker av den så kallade ebo-lagen (lagen om eget boende). Asylsökande har sedan 1994 rätt till ersättning även om de lämnar Migrationsverkets anläggningsboende och bosätter sig själva. Men möjligheten att hitta ett eget boende har på många håll skapat bland annat segregation och trångboddhet. 

Läs ocksåGöteborg backar – hela staden ska inte undantas från ebo

Efter flera års kritik ändrades reglerna i år för att begränsa inflyttningen till ett antal områden i totalt 32 kommuner. Men trots de nya reglerna, som inte ger rätt till dagersättning,  fortsätter asylsökande att flytta till dessa områden. 

Enligt de siffror som Hem & Hyra nu granskat har totalt 1 441 asylsökande flyttat till något av de utpekade områdena. Att bara 246 nekats ersättning beror bland annat på att du inte måste ansöka om ersättning när du flyttar till eget boende. 

Bara i Botkyrka, som har den största inflyttningen under perioden, handlar det om 324 personer sedan reglerna började gälla. Det ska jämföras med att totalt 1 060 personer är inskrivna i Migrationsverkets system som boende i eget boende i kommunen just nu.

Någon som redan tidigare varit kritisk mot ebo-lagen och även de nya reglerna är Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje för Socialdemokraterna.

Annons

– Ebo-lagen måste avskaffas helt, det är alla politiker överens om i Södertälje. För vi har sett de värsta möjliga sidorna.

I Södertälje är problemen mer långtgående än trångboddhet och segregation menar hon.

– Det har vuxit fram en annan hyresmarknad, där den organiserade brottsligheten har en verksamhet som köper upp fastigheter, köper upp villor och bygger om till lägenheter och hyr ut till alla möjliga, illegala arbetskraftsinvandrare, ebo-asylsökande. Det är det vi brottas med.

Enligt Hem & Hyras granskning är det 85 personer som bosatt sig i Södertäljes utsatta områden enligt ebo sedan regeländringen. 

– Vi kan inte svara på hur det förändrats för det är sådan oordning på marknaden. Man folkbokför sig på ett ställe och bor på ett annat.

Varför tror du att asylsökande fortsätter bosätta sig i eget boende om de blir av med sin ersättning?

Annons

– Incitamenten att lämna Migrationsverkets anläggningsboende är så starka. När det kommer ett erbjudande om en adress att folkbokföra sig på och kanske erbjudande om svartarbete så är det så lockande att man tar det ändå.

Men gäller det alla som väljer eget boende?

– Nej, jag kan inte säga att det gäller alla men det är otroligt många. Nu har ebo minskat de senaste åren men den här alternativa bostadsmarknaden fylls på ändå, med människor som köpt ett arbetstillstånd eller som blivit utslängda från en kommun för att de fick bo där en begränsad dit.

Skulle det då verkligen hjälpa att avskaffa ebo-lagen i dag?

– Det skulle göra skillnad för väldigt många som kommer till vårt land i dag som asylsökande. Om 100 procent av de som kommer tas emot på ett anläggningsboende och får en introduktion, det görs en koll, man placeras i någon av Sveriges kommuner, barnen får gå i skola där det pratas svenska, de får bo i samhällen som du och jag bor i och det finns en jämställdhet som inte gäller i de här områdena, det skulle göra stor skillnad.

Fakta: Så många asylsökande har flyttat till utsatt område

Tabellen visar, för de 32 utpekade kommunerna, hur många asylsökande som har flyttat till eget boende under perioden juli-september i år.

Dessutom visar tabellen hur många som just nu är inskrivna i Migrationsverkets system och som bor i eget boende i respektive kommun.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.